Skip to main content
search
VijestiSvijet

Velika Britanija obezbjeđuje dodatna sredstva za AI i pametnu plovidbu

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Britanski ministar za pomorstvo Lord Davies, najavio je dodatna sredstva od 8 miliona funti (9,85 miliona dolara) za pokretanje studija za tehnologije pametne plovidbe kao što su AI, robotika i autonomni brodovi.

Fond za ubrzanje pametne plovidbe, koji je danas pokrenut u Southampton-u, mogao bi rezultirati inovacijama koje će podstaknuti ekonomiju i podržati priobalne zajednice.

Projekti koji osvoje ova sredstva takođe će zahtijevati dodatno finansiranje, čime se privlače dalja ulaganja iz privatnog sektora. Uspješne luke će moći koristiti AI za otkrivanje sigurnosnih rizika, optimizaciju aktivnosti luka i smanjenje njihovog ekološkog otiska.

“Korišćenje AI i napredne tehnologije za pametnije brodove i transformaciju operacija u lukama dio je našeg plana za dekarbonizaciju pomorstva, povećanje sigurnosti naših pomoraca i doprinos rastu ekonomije. AI ima potencijal da revolucioniše sektor, stvori radna mjesta i podrži ekonomiju,” rekao je Lord Davies.

Finansiranje iz Fonda za ubrzanje pametne plovidbe dolazi iz šireg programa Britanske kancelarije za smanjenje emisija u pomorstvu (UK SHORE) od 206 miliona funti, koji je najavljen u martu 2022. godine.

Velika Britanija je već uložila više od 3,5 milijarde funti u AI tokom posljednjih 10 godina i udvostručuje tim ‘Inkubatora za AI’ kako bi dodatno podstakla integraciju AI-a u javnom sektoru.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply