Skip to main content
search
VijestiSvijet

Veliko interesovanje za digitalno upravljanje vazdušnim prostorom u luci Rotterdam

By 23/03/2024March 25th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Manifestacija „U-space Revolution u Rotterdam-u“, koju su organizovale Lučke uprave Rotterdam-a i DronePort Rotterdam, privukla je 220 posjetilaca iz 15 zemalja. Ovaj veliki odziv demonstrira rastuće interesovanje za inovativni pristup Uprave luke Rotterdam, koji je počeo prije godinu i po dana: “U-Space Airspace”, digitalni sistem upravljanja vazdušnim prostorom, kako za dronove, tako i za vazdušni saobraćaj u nižem nivou vazdušnog prostora.

S jedne strane, projekat je postavljen da nauči kako luka u Rotterdam-u može da koristi “U-Space” za bezbjednu i efikasnu luku, a sa druge, da podrži rastuću potražnju za aplikacijama dronova. “Eurocontrol”, ko-dizajner “U-Space” propisa, opisao je “Rotterdam U-Space” prototip kao dragocjeno iskustvo za međunarodnu zajednicu.

Tokom događaja predstavljeni su različiti razvoji, uključujući automatizovane procedure za registraciju oblasti letjenja, nove mape sa podacima o pomorstvu i avijaciji posade, kao i rješenja za operatere dronova u zonama zabranjenih letova ili plovila sa opasnom robom. Popodnevni program se sastojao od živih demonstracija dronova, koji prevoze teške pakete do broda “Thialf” u Calandkanaal-u, što ilustruje potencijalne buduće primjene, zahvaljujući kontroli saobraćaja u Airspace centru.

Izvor: Port of Rotterdam

Podijeli vijest:

Leave a Reply