Skip to main content
search
VijestiSvijet

Viking Saturn je prvi koji koristi novu obalnu energiju u Valletta-i

AAA

Izvor fotografije: Viking Cruises

Luka Valletta Cruise Port završila je instalaciju obalne električne energije na vrijeme, pri čemu je Viking Saturn prvi koji je koristio ovu tehnologiju. Obalna struja se sada obezbjeđuje na pet glavnih gatova za kruzere u luci Valletta.

Viking Saturn je dobio obalnu struju u Luci Valletta Cruise Port, 1. decembra. Sljedećeg dana mu se pridružio Viking Venus, koji je istovremeno dobio obalnu struju na Boiler Wharf-u.

Luka je u proljeće 2021. godine objavila da radi na inicijativi vrijednoj 49,9 miliona eura za uspostavljanje obalne električne energije do kraja 2023. godine. Projekat je predvodilo Ministarstvo za transport, infrastrukturu i kapitalne projekte, uz podršku Valletta Cruise Port-a.

Tokom nedavne posjete luci Valletta Cruise Port, premijer Malte Robert Abela izrazio je podršku inicijativi, opisujući je kao ključan poduhvat. Priznao je ulogu projekta u rješavanju današnjih ekoloških izazova, dok istovremeno nudi značajne ekonomske mogućnosti, ‘Ovaj projekat, kao i mnogi drugi, pokazuje posvećenost malteške vlade da predvodi u implementaciji neophodnih promjena za robustnu i održivu ekonomiju.’

Mehmet Kutman, predsjednik i direktor Global Ports Holding-a, izrazio je zahvalnost, sa posebnim priznanjem timu Valletta Cruise Porta ‘za njihove uporne napore i koordinaciju.’ Rekao je, ‘Ovaj uspjeh ističe našu nepokolebljivu posvećenost ekološkoj održivosti i inovacijama. Iskreno se zahvaljujem malteškoj vladi i Infrastrukturi Malta za njihovu ključnu ulogu u realizaciji ovog projekta.’

Ovaj događaj označava strateški korak ka široj implementaciji održivih praksi u mreži luka Global Ports Holding-a.

Izvor: Seatrade Cruise

Podijeli vijest:

Leave a Reply