Skip to main content
search
VijestiSvijet

“Viking Vesta” porinuta u Ankoni

AAA

Izvor fotografije: Viking

“Viking Vesta”, najnoviji kruzer koji Fincantieri gradi za brodovlasnika Viking, porinut je u brodogradilištu u Ankoni.

Ceremoniji porinuća prisustvovali su, između ostalih, Torstein Hagen, predsjednik i izvršni direktor Viking-a, i Gilberto Tobaldi, direktor brodogradilišta Fincantieri-ja u Ankoni. Ovaj značajan trenutak u izgradnji “Viking Vesta” obilježio je prvi dodir broda sa vodom, prelazeći u završnu fazu opremanja. Brod će ući u službu tokom ljeta 2025. godine, nudeći itinerere po Mediteranu i sjevernoj Evropi.

Brod će biti smješteno u segment malih kruzera. Imaće bruto tonažu od oko 54.300 tona, biće opremljen sa 499 kabina i moći će da primi 998 putnika.

Fincantieri i Viking nedavno su potpisali ugovor o izgradnji još dva nova sestrinska broda za “Viking Vesta-u”, čime su pokazali čvrsto partnerstvo između ove dvije kompanije, koje do danas uključuje ukupno 20 brodova.

Viking-ovi brodovi izgrađeni su u skladu sa najnovijim propisima o navigaciji i sigurnosti. Opremljeni su visoko efikasnim motorima i sistemima koji minimiziraju zagađenje izduvnim gasovima, ispunjavajući najstrože ekološke standarde.

Izvor: Fincantieri

Podijeli vijest:

Leave a Reply