Skip to main content
search
VijestiSvijet

Vincent Clerc: Tri ključa za energetsku tranziciju u pomorstvu

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Kako se približava MEPC81, pomorska zajednica sa zanimanjem prati razvoj događaja, s obzirom na to da je riječ o jednom od najznačajnijih pomorskih događaja godine. IMO će se sastati usred turbulentnih geopolitičkih razvoja koji temeljno preoblikuju norme industrije, kako bi se raspravljalo o koracima ka održivosti pomorskog transporta.

Jedan član pomorske zajednice koji sa zanimanjem posmatra London je CEO A.P. Moller-Maersk-a, gospodin Vincent Clerc, koji u objavi na društvenim mrežama izlaže tri osnovne komponente potrebne za postizanje energetske tranzicije.

Prvo, prema gospodinu Clercu, imperativ je suziti razliku u cijeni između zelenih i konvencionalnih goriva. To mora biti postignuto hitno kroz mehanizam finansiranja koji nadoknađuje troškove i nagrađuje “prave” izbore goriva, kako ih Clerc opisuje.

Dodatno, CEO Maersk-a naglašava potrebu za pristupom od izvora do potrošnje, utemeljenim na naučnom istraživanju koje se fokusira na stvarno smanjenje emisija.

Konačno, treći ključan korak je osigurati da je zelena tranzicija pravedna i da podržava zemlje u razvoju.

Na osnovu navedenog, gospodin Clerc ističe da Maersk u potpunosti podržava Green Balance Mechanism Svjetskog pomorskog savjeta, koji se bavi ovim pitanjima.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply