Skip to main content
search
VijestiZabavaIstaknute Vijesti

Vježbanje može preokrenuti starenje mozga, tvrdi studija

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Izgleda da mišići mogu biti ključ dugotrajnog zdravlja mozga.

Svi znamo da je vježbanje dobro za nas. Već stotinama (ako ne i hiljadama) godina jasno je da održavanje kondicije i pokretljivosti pomaže u održavanju tijela u dobrom stanju, sprječavanju bolesti i poboljšanju mentalnog zdravlja.

Međutim, uprkos brojnim prednostima koje nam pruža, uvijek se činilo da postoji jedna nepremostiva činjenica života koju vježbanje ne može savladati: naši umovi i tijela propadaju sa godinama. Ali sada, u novoj studiji sporvedenoj na miševima, a objavljenoj u časopisu Aging Cell, istraživači su možda djelimično preokrenuli tu tvrdnju. Ispostavilo se da vježbanje možda ipak može održati vaš um mladim.

Rezultati su otkriveni istraživanjem složenih funkcija mozga i procjenom ekspresije gena u pojedinačnim ćelijama. Posebno su se fokusirali na mikroglije kod miševa, imunološke ćelije centralnog nervnog sistema koje su ključne za održavanje funkcije mozga.

Ono što su otkrili bilo je izvanredno: vježbanje značajno utiče na ekspresiju gena u mikroglijama, efikasno preokrećući promjene povezane sa starenjem i vraćajući obrasce slične onima pronađenim kod mlađih mikroglija.

Pored toga, studija je otkrila da mikroglije igraju vitalnu ulogu u posredovanju pozitivnih efekata vježbanja na sposobnost mozga da generiše nove neurone u hipokampusu, regiji koja je ključna za pamćenje, učenje i emocije.

Ali, uticaj vježbanja tu ne prestaje. Istraživači su primijetili da omogućavanje miševima pristup trkačkom točku ne samo da je spriječilo, već i smanjilo prisustvo T ćelija u hipokampusu tokom starenja.

Ove imunološke ćelije, koje su obično odsutne u mladom mozgu, imaju tendenciju povećanja kako pojedinci stare, doprinoseći kognitivnom propadanju povezanim sa starenjem.

Koautor studije, prof. Jana Vuković, izrazila je i iznenađenje i uzbuđenje zbog nalaza, naglašavajući transformativni potencijal fizičke aktivnosti na imunološki sistem mozga i njegovu sposobnost da preokrene negativne efekte starenja.

“Ističe važnost normalizacije i olakšavanja pristupa prilagođenim programima vježbanja,” rekla je.

Kako globalna populacija stari, razumijevanje kako faktori životnog stila poput vježbanja mogu uticati na funkciju mozga postaje sve važnije u razvoju strategija za podršku zdravom starenju i borbu protiv kognitivnog propadanja povezanog sa starenjem.

Autori se nadaju da će studija otvoriti put za buduća istraživanja prilagođenih intervencija vježbanja usmjerenih na očuvanje kognitivne funkcije i poboljšanje opšteg blagostanja kod starijih odraslih osoba.

“Naši nalazi trebali bi pomoći različitim industrijama da osmisle intervencije za starije osobe koje žele održati ili poboljšati svoje fizičke i mentalne sposobnosti,” zaključila je Vuković.

Dakle, koja je pouka? Vježbanje više nije samo za izgradnju bicepsa ili oblikovanje trbušnjaka; radi se o održavanju vašeg mozga mladim i oštrim.

Izvor: sciencefocus.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply