Skip to main content
search
VijestiSvijet

Vlada Bahama poduzima mjere sigurnosti nakon upozorenja SAD-a o porastu kriminala

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Vlada Bahama je uvjerila javnost da je posvećena očuvanju sigurnosti destinacije, nakon što je Američko Ministarstvo spoljnih poslova savjetovalo putnicima da povećaju oprez zbog kriminala. Upozorenje nivoa 2 na četvorostepenoj skali ostaje nepromijenjeno u odnosu na prošlost. Naglašeno je da se većina kriminalnih djelatnosti događa na ostrvima New Providence (Nassau) i Grand Bahama (Freeport).

Savjetovano je: “U Nassau, praktikujte povećan oprez u području ‘Over the Hill’ (južno od Shirley Street) gdje nasilje rezultira visokom stopom ubistava koja uglavnom pogađa lokalno stanovništvo. Nasrtljivi zločini, poput provale, oružanih pljački i seksualnih napada, događaju se i u turističkim i neturističkim područjima.”

U izjavi objavljenoj u utorak, kancelarija premijera saopštila je da je vlada “budna, pažljiva i proaktivna kako bi osigurala da Bahami ostanu sigurna i dobrodošla destinacija.”

“Vlada Bahama sprovodi snažnu i inovativnu strategiju smanjenja i prevencije kriminala. Ovaj sveobuhvatan pristup temelji se na najnovijim istraživanjima i uspješnim međunarodnim modelima, fokusirajući se na pet ključnih stubova: prevencija, detekcija, procesuiranje, kažnjavanje i rehabilitacija,” rekli su iz kancelarije premijera.

Govoreći za The Tribune, Mike Maura Jr., izvršni direktor Nassau Cruise Port-a, nazvao je “veoma, veoma malo vjerovatnim” da će se putnici na krstarenjima ili bilo koji turisti naći pod uticajem kriminala.

“Sigurnost naših gostiju i posade je naš najveći prioritet. Naši globalni timovi za sigurnost pažljivo prate situaciju u regiji”, rekao je Royal Caribbean u saopštenju. “U svakom trenutku, podsjećamo goste da budu svjesni svoje okoline dok su na obali i da prate sve smjernice Ministarstva vanjskih poslova. U slučaju potrebe za promjenama, gosti će biti direktno obaviješteni.”

Carnival Cruise Line, koji često posjećuje Nassau i Freeport i gradi svoju prvu privatnu destinaciju, Celebration Key, na ostrvu Grand Bahama, nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar u ponedeljak.

Izvor: Seatrade Cruise

Podijeli vijest:

Leave a Reply