Skip to main content
search
VijestiSvijet

Vlasnici tankera čekaju moguće prilagođavanje OPEC+ strategije

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

OPEC+ bi trebalo da održi svoj naredni sastanak u nedelju, a njihove odluke o strategiji proizvodnje imaju važne implikacije za vlasnike tankera. Analitičari sektora kažu da situacija nije nimalo jasna. U svom nedeljnom izvještaju, Gibson sugeriše da bi mogla postojati tri moguća ishoda.

Londonski brokeraš kaže da bi članice OPEC+ mogle odlučiti da nastave sa trenutnim smanjenjem proizvodnje. Mogli bi uvesti dodatna smanjenja, dopuštajući proizvođačima nafte van kartela da povećaju svoj tržišni udio. Ili, bi mogli odlučiti da ublaže dobrovoljna smanjenja proizvodnje kako bi ispunili želje članica koje se nadaju povećanju prihoda od nafte.

OPEC+ članice čine više od 40% globalne trgovine sirovom naftom, gdje rastuća potražnja za naftom u Kini vjerovatno podržava rast sirove nafte od 2,2 miliona barela dnevno ove godine, prema projekcijama OPEC+. Potražnja za sirovom naftom takođe raste u drugim zemljama van OECD-a, posebno u Indiji i drugim zemljama u Aziji, Bliskom Istoku i Latinskoj Americi, kaže Gibson.

Međutim, brokeraš napominje da malo analitičara ima tako optimistična očekivanja o perspektivama potražnje za naftom. Međunarodna agencija za energiju (IEA), na primjer, procjenjuje da bi rast mogao dostići 1,1 milion barela dnevno, što je samo polovina procjene OPEC+. IEA smatra da će potražnja rasti sporije sada kada je post-Covid talas došao kraju.

U međuvremenu, opadajuća potražnja za naftom u Evropi vjerovatno će smanjiti potražnju OECD-a, za koju IEA sugeriše da bi mogla pasti za 140.000 barela dnevno ove godine. Ovo je rezultat industrijskog pada i blage zime. Potražnja za gasom u sve tri OECD regije u prvom kvartalu pala je za 330.000 barela dnevno u odnosu na isti period prošle godine.

Gibson ukazuje na niže cijene nafte, pri čemu se Brent sirova nafta sada trguje po cijeni od oko 81-83 dolara po barelu, u poređenju sa prosjekom od 89 dolara u aprilu. Ove niže cijene mogu sugerisati trenutnu prekomjernu ponudu, faktor koji podržava slabiji rast potražnje. Ovi postojeći tržišni temelji mogu odvratiti OPEC+ od previše brzog ublažavanja svojih smanjenja proizvodnje, kaže Gibson.

Izvor: Seatrade Maritime

Podijeli vijest:

Leave a Reply