Skip to main content
search
VijestiSvijet

Vlasnici tankera moraju strateški planirati

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Uprkos nedavnom nizu ugovora za VLCC, knjiga narudžbi za tankere ostaje na veoma niskim nivoima. Nikolaos Michas, direktor globalnog sektora tankera u Lloyd’s Register, procjenjuje izglede za vlasnike tankera i trgovinu.

Dok, svijet nastavlja sa svojim putovanjem energetske tranzicije, vlasnici tankera i dalje procjenjuju svoje opcije. Za transport svjetske energije biće potrebni tankeri različitih tipova najmanje još dvije decenije, ali vlasnici ovih sredstava uglavnom zadržavaju novu investiciju sa knjigom narudžbi daleko nižom nego što je bila prije deset godina.

Kao što smo vidjeli sa tankerima, prelazak na nove terete, kako potražnja proizvoda raste, snažno će uticati od potrebe za dekarbonizacijom globalne industrije. Biće potrebni brodovi za amonijak i metanol kako bi se podržala potreba za ovim alternativnim gorivima.

Vidjeli smo porast ugovora za tankere tokom prošle godine. Međutim, u relativnim terminima, prevoznici i dalje predstavljaju samo oko 12% flote prema GT (Gross Tonnage) i 9% flote prema broju plovila, što je značajno ispod prosječnog nivoa. Osim toga, gotovo 40% flote je starije od 15 godina.

Izvor: lr.org

Podijeli vijest:

Leave a Reply