Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

VLCC, ponovo “vrijedni” za južnokorejska brodogradilišta

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Južnokorejska brodogradilišta ponovo usmjeravaju svoje interesovanje na VLCC, usred komponenata potražnje i ponude koje guraju njihove vrijednosti na visoke nivoe.

Konkretno, južnokorejski medijski izvještaji navode da su HD KSOE i Hanwha Ocean osigurali po dvije narudžbe u februaru za izgradnju VLCC-a. To su prve narudžbe za VLCC koje su južnokorejska brodogradilišta osigurala u posljednje -otprilike- tri godine.

Do skoro, brodogradilišta Južne Koreje su “izgubila” interesovanje za tankere velike veličine, s obzirom na njihovu nisku vrijednost u poređenju sa LNG brodovima. Međutim, kako vrijednosti tankera imaju uzlazni trend, čini se da južnokorejska brodogradilišta ponovo razmatraju svoju strategiju.

U isto vrijeme, komponente potražnje i ponude vode do novih narudžbi za VLCC nakon godina produžene letargije za orderbook ovih specifičnih tankera. Indikativno, između 2021. i 2023. godine, naručeno je 52 VLCC-eva, prema Clarksons-u. Sa druge strane, u istom periodu, narudžbe za LNG brodove bile su 331, dok su za kontejnerske brodove bile 1,421.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply