Skip to main content
search
VijestiNautikaIstaknute Vijesti

Volvo Penta IPS – Snaga i potencijal

AAA

Izvor fotografije: volvopenta.com

Potpuno nova platforma profesionalnog sistema Volvo Penta Inboard Performance System (IPS) daje dobar razlog operatorima komercijalnih plovila da obrate pažnju. Potpuno integrisano iskustvo od komande do propelera evoluiralo je u platformu koja nudi neuporedive prednosti.

Dok pomorski svijet sa nestrpljenjem očekuje izdavanje većeg, svestranijeg paketa, Jan-Willem Vissers, direktor za komercijalnu pomorsku industriju, objašnjava kako će to pomoći operatorima da poboljšaju performanse, održivost i radno vrijeme.

Kako će nova profesionalna platforma Volvo Penta IPS maksimizirati radno vrijeme za operatere u komercijalnoj pomorskoj industriji?

Volvo Penta IPS nudi neuporedive prednosti za operatere u komercijalnoj pomorskoj industriji. Ova nova, potpuno integrisana profesionalna platforma razvijena je za upotrebu u komercijalnoj pomorskoj industriji i za teške aplikacije. Maksimizira radno vrijeme operatera, jer je pouzdanija i podržana poboljšanom servisnom podrškom. Odgovorni smo za kompletan paket, od komande do propelera. To nam je omogućilo da poboljšamo performanse i efikasnost, kao i da poboljšamo sposobnosti prediktivnog održavanja. Rezultat su produženi servisni intervali za operatere, a kada je potrebna usluga ili održavanje, naša mreža nudi superiornu podršku. Podržavamo platformu globalnom dostupnošću dijelova i podrškom korisnicima 24/7 kroz našu svjetsku ovlašćenu servisnu mrežu. To pojednostavljuje servisne funkcije za operatere i štedi im vrijeme i troškove.

Važno je napomenuti da platforma Volvo Penta IPS ima gotovo 20 godina dokazane upotrebe i isporučeno je više od 36.000 jedinica. Već ima dobro uspostavljenu mrežu dijelova i pružatelja usluga i odličnu integraciju sa najpopularnijim motorima Volvo Penta. Nova profesionalna platforma nadograđuje ovo nasljeđe smanjenom potrošnjom goriva, fleksibilnim opcijama snage, većim brzinama, povećanom integracijom i mnogim drugim prednostima. Ukupni rezultat je da smo postavili novi standard za maksimiziranje radnog vremena plovila uz niže operativne troškove.

Može li profesionalna platforma Volvo Penta IPS pomoći kompanijama da ostvare ciljeve održivosti ili poboljšaju svoje pokazatelje održivosti?

Profesionalna platforma Volvo Penta IPS je najveća i najmoćnija platforma u ponudi i izuzetno je efikasna. Proširena je za rad sa profesionalnim plovilima i superjahtama od 25 do 55+ metara sa maksimalnim brzinama od 12-40 čvorova i zadržava dizajn propelera okrenutog prema naprijed koji je dokazan da upravlja snagom na najefikasniji mogući način.

Pomorski pogon sadrži promjenljivi koncept dvostrukog ulaza snage koji nudi fleksibilnost i modularnost dok kompanije teže poboljšanoj održivosti. Može koristiti različite kombinacije izvora energije – od motora sa unutrašnjim sagorijevanjem koji rade na gorivima do potpuno električnih ili hibridnih rješenja. To omogućava kompanijama da koriste izvor energije koji odgovara njihovim trenutnim operacijama, a zatim se lako prilagode budućim potrebama.

Prilikom njegovog lansiranja 2025. godine, Volvo Penta IPS 40, koji je najveći pogon u rasponu platforme, biće pokretan sa dva motora Volvo Penta D13, generišući ekvivalentnu snagu osovine od 1800 do 2700 ks po pogonskom sistemu. Ovi motori su upareni sa najkompaktnijim sistemom naknadne obrade dostupnim na tržištu u ovom rasponu snage, koji gotovo ne zahtijeva dodatni prostor u strojarnici. Ako, uporedite ukupnu težinu alternativnog pogonskog sistema, Volvo Penta IPS 40 nudi paket IMO III iste ili čak manje težine.

Koje prednosti u performansama nudi ova profesionalna platforma?

Nova profesionalna platforma Volvo Penta IPS dizajnirana je za teške komercijalne aplikacije. Sposobna je za generisanje izuzetnih dobitaka u efikasnosti i očekuje se da će dostaviti do 30% uštede u potrošnji goriva i emisijama, 40% duži krstareći domet, 20% veću maksimalnu brzinu i veće ubrzanje u poređenju sa tradicionalnom instalacijom osovine sa unutrašnjim pogonom. Njegov dizajn sa dvostrukim propelom okrenutim prema naprijed pruža neuporedivu upravljivost koja ranije nije viđena na ovim većim plovilima.

Platforma će takođe sadržavati novi ECO Mode, funkciju usmjerenu na efikasnost koja može automatski pokretati i zaustavljati pojedinačne motore na osnovu potrebne snage za situaciju. Zavisno od aplikacije u kojoj je operator angažovan, to znači da bi do 50% vremena, polovina motora mogla potencijalno biti u mirovanju. To optimizira potrošnju goriva i radne sate motora, što može produžiti vrijeme između servisnih intervala i smanjiti ukupne potrebe za održavanjem.

Kako se trošak uspoređuje sa alternativama?

Profesionalna platforma Volvo Penta IPS imaće niži ukupni trošak vlasništva zbog dužih servisnih intervala i povećanog vremena između remonta (TBO) zbog funkcije Eco Mode. To takođe generiše nižu potrošnju goriva/energije po nautičkoj milji, a zauzvrat, niža potrošnja goriva smanjuje potrebnu količinu goriva na brodu, rezultirajući lakšim plovilom. Lakša plovila nude duži krstareći domet i veće maksimalne brzine. To će poboljšati operacije omogućavajući brodovima da putuju brže i dalje, čime će se poboljšati ukupna performansa kompanije.

Kada se ove prednosti u performansama uzmu u obzir zajedno sa dužim servisnim intervalima, povećanom redundancijom i poboljšanim servisiranjem, koje je olakšano pojednostavljenim održavanjem i popravkama, operateri će povećati svoje radno vrijeme. To će im omogućiti da zadrže svoje brodove u funkciji i ograniče potrebno vrijeme za servis. To znači da brodovi mogu brže da se vrate u funkciju. Kombinacija poboljšane efikasnosti, smanjenih potreba za održavanjem i poboljšane podrške imaće stvarni učinak na donju liniju operatora.

Kakvo će biti iskustvo vožnje za komercijalne operatere?

Volvo Penta IPS će pružiti smanjenu buku i vibracije zahvaljujući suspenziji kroz trup i integrisanom izduvnom sistemu. Ovaj dizajn usmjeren na čovjeka ima ogroman efekat na iskustvo upravljanja, čineći ga ugodnijim i tišim — zapravo, ova platforma pruža do 50% smanjenje percipirane buke, što može znatno poboljšati uslove rada na velikim komercijalnim plovilima.

Jedinstveni dizajn pozicionira platformu tako da zahtijeva manje prostora u strojarnici, što rezultira više prostora na brodu. To oslobađa više prostora za produktivnost posade, više prostora za putnike ili kapacitete, ili za kompanije da utovare više tereta ili opreme, povećavajući njihovu profitabilnost.

Kada kombinujete poboljšanja u iskustvu vožnje, fleksibilnosti, performansama i podršci, očekujemo da će nova profesionalna platforma Volvo Penta IPS imati dubok efekat na tržištu komercijalne pomorske industrije. Pomorski operateri će sigurno imati koristi od korišćenja najpotpunije integrisanog, najefikasnijeg i prijateljskog sistema pogona na tržištu.

Izvor: volvopenta.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply