Skip to main content
search
VijestiNautika

Volvo Penta jača snagu novih jahti kompanije Sanlorenzo

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Italijansko brodogradilište Sanlorenzo odlučilo je da uvede novi sistem pogona kompanije Volvo Penta, u cilju povećanja efikasnosti potrošnje goriva na svojim plovilima. Sanlorenzo je uspostavio saradnju sa Volvo Penta-om kako bi integrisao proizvođačev sistem IPS Professional Platform u dva predstojeća modela jahti – SX120 i SX132. Novi sistem pogona uvodi karakteristike usmjerene na poboljšanje održivosti kroz efikasnost potrošnje goriva, pružajući korisnicima do 30% smanjenja potrošnje goriva i emisije štetnih gasova.

“Kada usvajamo nova riješenja za superjahte, uvijek moramo uzeti u obzir iskustvo vlasnika i kapetana. IPS Professional Platform ne samo da pruža nove nivoe efikasnosti i fleksibilnosti, već i podiže iskustvo plovidbe kroz potpuno integrisanu platformu od kormila do propelera.” kaže Johan Inden, predsjednik Volvo Penta Marine.

Novi sistem pogona obećava iskustvo na brodu sa većom preciznošću i tišim radom. Kompaktan dizajn IPS Professional platforme optimizuje dragocjeni prostor na brodu i smanjuje percipirani nivo buke za do 50%. Pored toga, dizajn propelera okrenutog prema naprijed i efikasni dvostruki ulaz snage doprinose nižim nivoima vibracija na plovilu.

Sa svojim svestranim sistemom dvostrukog pogona, riješenje se može instalirati kao dvostruki, trostruki ili četverostruki sistem, omogućavajući kombinaciju izvora snage prilagođenu potrebama jahte. Svaka jahta može imati između četiri do osam izvora snage, koji se kreću od motora s unutrašnjim sagorijevanjem (ICE) koji koriste obnovljiva goriva do potpuno električnih ili hibridnih riješenja.

Novi sistem takođe uključuje “Eco Mode”, koji koristi senzore na brodu da automatski pokrene i zaustavi motore na osnovu potreba za snagom kapetana. Takođe uzima u obzir optimalnu potrošnju goriva i radne sate motora da bi angažovao motor sa najmanje sati rada za dati scenario, teži da poboljša efikasnost i produži intervale servisiranja i održavanja.

Očekuje se da će SX120 i SX132 biti lansirani 2025. i 2027. godine, označavajući debi superjahti opremljenih IPS Professional platformom.

Izvor: SuperYacht News

Podijeli vijest:

Leave a Reply