Skip to main content
search
VijestiNautikaIstaknute Vijesti

Vrhunska superjahta sa privatnom letjelicom

AAA

Izvor fotografije: Lazzarini Design Studio

Umjesto opremanja Vaše gigantske, super luksuzne jahte helikopterom, to možete uraditi mnogo bolje – kao, recimo,  velikom letjelicom – “balonom” koji bi proširio mogućnosti istraživanja daleko više od onoga što helikopter može da uradi? Dakle, “Lazzarini” donosi kultnu letjelicu ove vrste u moderna vremena, samo da bi pokazao koliko bi taj scenario bio nevjerovatan.

Pierpaolo Lazzarini i njegov istoimeni dizajnerski studio su stalni dio industrije superjahti.

“Lazzarini Design” dobija zasluge za jedno izvanredno luksuzno plovilo, “Jet Capsule”, koje je napravilo prelazak iz digitalnog svijeta u stvarnost, ali ime se uglavnom povezuje sa najhrabrijim, najčuvenijim i potpuno “ludim” konceptima superjahti.

Posljednjih godina, “Lazzarini” se takođe proširio na koncepte aviona. “Colossea” je iznenađujuća kombinacija oba, megajahta sa najluksuznijim karakteristikama koja se ipak ističe svojom sposobnošću da se udvostruči kao plutajući dok za letjelice.

“Colossea” je megajahta sa odvojivom nadgradnjom, a ta nadgradnja je jednostavno “blimp” (balon). Međutim, to nije bilo kakav balon: to je moderna interpretacija kultne istorijske “Norge” (bivši N1), koja je označila prvu verifikovanu ekspediciju na Sjeverni pol 12. maja 1926. godine. Kao kreacija Roald Amundsen-a i Lincoln Ellsworth-a, njome je upravljao do slave Kapetan Umberto Nobile u vrijeme kada je san čovječanstva o letu tek počeo.

“Lazzarini” vjeruje da je “Norge” vrijedan ponovne posjete, ali u obliku koji bi ga učinio relevantnim za današnje potrebe, uključivanjem današnjih tehnologija.

Megajahta bi imala ukupnu dužinu od 204 metra (669 stopa), što bi je već kvalifikovalo za novi svjetski rekord. Imala bi najnevjerovatnije moguće pogodnosti, od velikog heliodroma i ogromnog bazena na pramcu. Ali njena najveća karakteristika bi bio odvojivi balon, dužine 106 metara (347 stopa) izgrađen od karbonskih vlakana kako bi mogao da poleti u trenutku.

Letjelicu bi pokretali 8 električnih motora, zajedno sa 22 izolovana odjeljka u kojima se nalaze baterije, rezervoari za tečni vodonik (LH2), i kabine. Krov letjelice je prekriven solarnim panelima, ali motore pokreće LH2 i mogu da dostignu brzinu od 90 čvorova (103,5 mph/167 km/h).

“Colossea” trenutno postoji samo u digitalnom carstvu i najvjerovatnije će tamo ostati u bliskoj budućnosti, u najmanju ruku. Jedina stvar koja je “stvarna” u vezi sa ovim u trenutku pisanja, jeste “Lazzarini-jev” pokušaj da privuče pažnju Elon Musk-a za projekat.

Musk-ova tehnologija i novac bi definitivno bili korisni da se ovaj gigant pretvori u stvarnost, ali je mudro ako “Lazzarini” ne računa ni na jedno ni na drugo.

Izvor: nauticmag.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply