Skip to main content
search
VijestiJadran

VTTI i IKAV preuzimaju većinski udio u italijanskom “Adriatic LNG” terminalu

AAA

Izvor fotografije: Adriatic LNG

Vlasnik skladišnog terminala VTTI sa sjedištem u Rotterdam-u, u suvlasništvu Vitol-a, IFM-a i Adnoc-a, udružio je snage sa njemačkim menadžerom imovine IKAV, kako bi kupio većinski udio u italijanskom Jadranskom LNG terminalu.

Kako se navodi u saopštenju, VTTI i IKAV su ušli u konzorcijum za sticanje većinskog vlasništva nad “JV-om”, koji upravlja terminalom za regasifikaciju koji se nalazi na obali regije Veneto u Italiji.

Američka energetska kompanija “ExxonMobil” ima 70,7 odsto udjela u “Adriatic LNG-u”, dok državni LNG gigant “QatarEnergy” drži 22 odsto, a italijanski “Snam” 7,3 odsto.

Zatvaranje transakcije se očekuje u drugoj polovini 2024. godine, saopštio je VTTI.

I VTTI i IKAV imaju dugoročni strateški pogled na terminal, i imaju za cilj dalje istraživanje mogućnosti rasta u zemlji.

VTTI donosi operativno znanje o energetskim terminalima i infrastrukturi, dok IKAV doprinosi postojećem dubinskom iskustvu na italijanskom energetskom tržištu, kao i dugoročnim iskustvom u upravljanju i radu obnovljivih i konvencionalnih sredstava, navodi se u saopštenju.

„Konzorcijum će obezbijediti besprekorno poslovanje i stalnu podršku “Adriatic LNG-u”, kako bi se poboljšala sigurnost snabdijevanja energijom u Italiji, drugoj zemlji po veličini potrošnje gasa u Evropskoj uniji“, saopštio je VTTI. 

Pokrenut 2009. godine, ovaj terminal se nalazi na oko 14 kilometara od obale Porto Levante-a, i ima kapacitet regasifikacije od oko 9,6 milijardi kubnih metara godišnje.

Tokom prošle godine, terminal za regasifikaciju poslao je 8,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa u nacionalnu mrežu gasovoda, što je povećanje od 7 % u odnosu na 2022. godinu, pokrivajući preko 14 procenata nacionalne potrošnje gasa, i potvrđujući se kao treći ulazni izvor za uvoz italijanskog gasa.

Od 2009. do 2023. godine na terminal za regasifikaciju je pristalo 1.058 LNG brodova, sa ukupno 92 milijarde kubnih metara gasa, poslatog u nacionalnu gasnu mrežu.

Izvor: LNG Prime

Podijeli vijest:

Leave a Reply