Skip to main content
search
VijestiSvijet

Wallenius Wilhelmsen počinje da preusmjerava prema Rtu dobre nade

AAA

Izvor fotografije: Giorgia Basso / Shutterstock.com

Wallenius Wilhelmsen, najveći svjetski operater car carrier-a, objavio je da njegovi brodovi izbjegavaju rutu Crvenog mora.

“Wallenius Wilhelmsen preusmjerava sve brodove planirane za tranzit Crvenim morem preko Rta dobre nade zbog pogoršanja sigurnosne situacije u regiji.”, rekla je danas kompanija sa sjedištem u Oslu.

Glavni izvršni direktor WWL-a, Lasse Kristoffersen, rekao je da je kao rezultat trenutne sigurnosne situacije u južnim dijelovima Crvenog mora kompanija odlučila preusmjeriti sve brodove kako bi izbjegla to područje do daljnjeg.

“Nastavićemo pažljivo pratiti situaciju i ostati u direktnoj konsultaciji sa vlastima, industrijskim tijelima i svim relevantnim stranama.”, rekao je Kristoffersen.

Prema podacima Lloyd’s List Intelligence, car carrier kapaciteta 8.000 CEU, Morning Lily, kojim upravlja podružnica WWL-a Eukor, promijenio je juče kurs u Arapskom moru sa originalnog kursa za Suecki kanal i sada se kreće prema jugu ka Južnoj Africi.

WWL je rekao da su “nekoliko brodova” koji su trebali proći Crveno more uspješno preusmjereni, dok kompanija nema brodova u toj oblasti ili na putu ka njoj. Preusmjeravanje brodova oko Rta Afrike očekuje se da će dodati između sedam i četrnaest dana.

Za sada nijedan drugi operater car carrier-a nije potvrdio da će preusmjeriti brodove iz Crvenog mora.

Izvor: Lloyd’s List

Podijeli vijest:

Leave a Reply