Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Wärtsilä lansira sistem za amonijak kao gorivo u pomorstvu

AAA

Izvor fotografije:shutterstock.com

Wärtsilä Gas Solutions, dio tehnološke grupe Wärtsilä, predstavlja revolucionarni sistem za snabdijevanje gorivom amonijakom (AFSS) za brodove koji mogu raditi na ovo gorivo. Sistem je dostupan kako za tečno, tako i za gorivo u gasovitom stanju.

Sistem AFSS kompanije Wärtsilä je inovativan i pouzdan sistem koji omogućava korišćenje amonijaka kao morskog goriva. U skladu sa prelaskom pomorstva na dekarbonizovana goriva, amonijak se široko smatra jednim od najperspektivnijih novih kandidata za gorivo. Nudi ogromno smanjenje emisije CO2, gotovo nultu emisiju sumporovog oksida (SOx) i slična smanjenja emisija azotnog oksida (NOx) i čestica (PM).

„U Wärtsilä Gas Solutions imamo više od 50 godina iskustva u rukovanju amonijakom na brodovima. To iskustvo, zajedno sa našim dubokim razumijevanjem i razvojem visokoefikasnih sistema za rukovanje teretom uopšte, dovelo je do predstavljanja ovog sistema, koji vidimo kao ključni element za dekarbonizovane operacije. AFSS je dizajniran da bude robustan i pouzdan, čak i u najizazovnijim morskim uslovima,” rekao je Stein Thoresen, šef prodaje za pomorsku oblast, Wärtsilä Gas Solutions.

AFSS je pogodan kako za novogradnju, tako i za preradu postojećih plovila. Može se instalirati kao integrisani sistem za rukovanje teretom i snabdijevanje gorivom na brodovima koji prevoze tečni gas, posebno onima koji mogu trgovati amonijakom kao teretom, kao što su VLGC i MGC. Takođe se može instalirati kao samostalni sistem za snabdijevanje gorivom na plovilima kodiranim po IGF sa sistemima niskog ili visokog pritiska, ili kombinacijom oba.

Sistem koji se sastoji od pumpi i izmjenjivača toplote koristi se za snabdijevanje motora stabilnim i pouzdanim tokom goriva, pri odgovarajućem pritisku i temperaturi. Sistemi AFSS opremljeni su provjerenim komponentama, uključujući neophodni sistem za tretman gasa za čišćenje. Zbog potrebe za visokom čistoćom goriva, pravilno filtriranje je instalirano uzvodno i ugrađeno je u sistem.

Prvi sistemi za snabdijevanje gorivom amonijakom Wärtsilä biće instalirani na dva nova rezervoara gasa koja se grade u Hyundai Mipo brodogradilištima (HMD) u Koreji za Exmar LPG. Novoizgrađena plovila biće prvi okeanski brodovi koji će biti pokretani motorima na dvostrukim gorivima sposobnim za rad sa amonijakom.

Izvor:wartsila.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply