Skip to main content
search
VijestiSvijet

Wartsila: Održiva goriva mogu dostići paritet troškova sa fosilnim gorivima do 2035.

AAA

Izvor fotografije: Wartsila

Nova analiza Wartsila-e pokazuje da će EU ETS i FuelEU Maritime zatvoriti jaz u cijenama, stvarajući nacrt politike za ubrzavanje globalne tranzicije na održiva goriva.

Izvještaj pod naslovom „Održiva goriva za transport do 2050. – 3 ključna elementa uspjeha“, otkriva da će EU ETS i FuelEU Maritime Initiative (FEUM), troškove korišćenja fosilnih goriva više nego udvostručiti do 2030. godine. Do 2035. će po prvi put zatvoriti jaz u cijeni između fosilnih goriva i održivih goriva.

Transportujući 80% svjetske trgovine, brodarstvo je mašinska soba globalne ekonomije. Međutim, uprkos tome što je najefikasniji i ekološki način za transport robe, on emituje 2% globalnih emisija, što je ekvivalent godišnjim emisijama Japana. Bez akcije, ovo bi se moglo povećati za više od 45% do 2050. godine.

Postojeća rješenja za dekarbonizaciju, kao što su mjere efikasnosti goriva, mogla bi smanjiti do 27% emisija. U Wartsila-inom izvještaju se tvrdi da će održiva goriva biti kritičan korak u eliminisanju preostalih 73%, ali je potrebna radikalna akcija da bi se oni povećali. Industrija pati od izazova „kokoške i jaja“ – vlasnici brodova danas se neće obavezati na gorivo koje je skupo, proizvedeno samo u malim količinama, i koje bi moglo biti uzurpirano drugim gorivom koje se brže i pristupačnije povećava. U međuvremenu, dobavljačima je teško da povećaju proizvodnju bez jasnih signala potražnje.

Wartsila je napravila novi model koji pokazuje vremensku liniju, koja će goriva vjerovatno učiniti široko dostupnim na globalnom nivou, kada i po kojoj cijeni. Da bi se ovaj vremenski okvir ubrzao, u izvještaju se tvrdi da se odlučna primjena politike, saradnja industrije i akcije pojedinačnih operatera, moraju spojiti kako bi se povećala proizvodnja ovih goriva.

Roger Holm, predsjednik “Wartsila Marine” i izvršni potpredsjednik u “Wartsila Corporation-u” kaže: „Postizanje neto nule do 2050. godine će zahtijevati ‘sve alate u kutiji’, uključujući održiva goriva. Kao industrija, moramo se fokusirati na koordinaciju aktivnosti među kreatorima politike, industrije i individualnih operatera, da dovedu do široke promjene sistema, koja je potrebna za brzu i pristupačnu proizvodnju mješavine održivih goriva. Politika u Evropi pokazuje koliko uticajna akcija na međunarodnom nivou može biti, zatvarajući jaz u troškovima između fosilnih i niskougljeničnih goriva po prvi put“.

Modeliranje Wartsila-e pokazuje da će održiva goriva biti 3-5 puta skuplja od današnjih fosilnih goriva 2030. godine. Kao što pokazuju ETS i FEUM, politika je ključna za smanjenje jaza u cijenama.

Svaki euro koji operater uštedi u troškovima goriva po današnjim cijenama, mogao bi da vrijedi 3-5 puta više do 2030. godine. To znači da bi kompanije kao što je “Carnival Corporation”, koje su ostvarile povećanje efikasnosti od 5-10% kroz svoj Program za unapređenje snage usluga, mogle smanjiti troškove goriva u cijeloj floti, za čak 750 miliona dolara godišnje u 2030. godini. Svi operateri mogu imati koristi od poboljšanja efikasnosti svojih plovila – tehnologija je danas lako dostupna.

Wartsila razvija više opcija za gorivo. Nedavno je Wartsila lansirala prvi komercijalno dostupan 4-taktni motor sa pogonom na amonijak, koji može odmah da smanji emisije za preko 70%, u poređenju sa dizelom.

Izvor: Wartsila

Podijeli vijest:

Leave a Reply