Skip to main content
search
VijestiSvijet

Wärtsilä predvodi projekat vrijedan 200 miliona eura za razvoj autonomnih rješenja sa ciljem nultih emisija

AAA

Izvor fotografije: Wärtsilä

Wärtsilä je pokrenula program petogodišnje saradnje sa više od 200 finskih kompanija, industrijskih organizacija, istraživačkih instituta i fakulteta.

Partneri u projektu “Wide & Intelligent Sustainable Energy” (WISE) zajedno će razvijati inovativne koncepte čiste energije. Cilj konzorcijuma je ojačati finski energetski sektor kako bi postao svjetski lider u energetskoj inovativnosti izgradnjom skalabilnog ekosistema i uvođenjem sigurnih i autonomnih rješenja za realizaciju nultih emisija.

Projekat ima za cilj napraviti značajan globalni uticaj u ubrzanju energetske tranzicije prema potpuno dekarbonizovanoj budućnosti.

Wärtsilä-in cilj je ponuditi fleksibilne autonomne koncepte elektrana sa mogućnošću rada sa 100-postotnim e-gorivom, poput zelenog vodonika i njegovih derivata, do kraja 2028. godine.

Anders Lindberg, predsjednik Wärtsilä Energy, ističe: “Dekarbonizovani energetski sektor je neizbježan u budućnosti. Jedino pitanje je kada ćemo tamo stići. Inicijativa WISE okuplja struku te istraživačko i akademsko znanje kako bi ubrzala trend. To nam pruža jedinstvenu priliku da postanemo vodeća sila u energetskoj tranziciji.”

Kao dio ukupnog obnovljivog sistema, biće razvijen autonomni sistem za izbalansiranu proizvodnju električne energije. Takođe će se razviti i novi servisni modeli za revidirano radno okruženje.

Partneri zajedno ulažu 200 miliona eura u istraživanje do 2028. godine, od čega je udio Wärtsilä-e 100 miliona eura. Očekuje se da će ovaj investicioni podsticaj omogućiti povećanje istraživanja i razvoja za oko 350 miliona eura dugoročno, a kako bi podržao Wärtsilä-inu viziju budućnosti o 100 posto obnovljivoj energiji.

Izvor: Wärtsilä

Podijeli vijest:

Leave a Reply