Skip to main content
search
VijestiSvijet

Wilhelmsen Port Services uvodi inovativni model finansiranja za plaćanja u luci

AAA

Izvor fotografije: Wilhelmsen Port Services

Wilhelmsen Port Services (WPS), u saradnji sa Round Fort Capital, najavljuje lansiranje inovativne finansijske usluge koja ukida potrebu za predfinasiranjem lučkih poziva i prolazaka kroz kanale, oslobađajući time potencijalno milione dolara obrtnog kapitala. Ovaj pionirski poduhvat predstavlja značajan napredak u industriji, nudeći efikasnije i fleksibilnije opcije plaćanja koje rješavaju uobičajene finansijske i operativne poteškoće sa kojima se suočavaju vlasnici i operateri brodova.

Marius Johansen, potpredsJednik za strategiju, spajanja i akvizicije i novi rast u Wilhelmsen Port Services, navodi: „Uvođenjem našeg modela finansiranja troškova luke ne samo da odgovaramo na potrebe naših klijenata već i iniciramo prelazak ka poboljšanim finansijskim praksama u pomorskoj industriji. Ova inicijativa predstavlja značajan napredak u našoj posvećenosti poboljšanju operativne efikasnosti i finansijskog zdravlja za vlasnike i operatere brodova globalno.“

Dugogodišnji standard u industriji je bio da klijenti unapred finansiraju sredstva na osnovu Proforma Disbursement Accounts (PDA) prije dolaska u luku. Ovaj model često rezultira zatvorenim obrtnim kapitalom, povećanim troškovima kapitala i teškim administrativnim poslovima. Za razliku od toga, inovativni model finansiranja troškova luke koji su uveli Wilhelmsen i Round Fort Capital omogućava klijentima da upravljaju plaćanjima poziva u luci globalno bez potrebe za predfinansiranjem, čime se poboljšava upravljanje novčanim tokovima i smanjuje operativni rizik.

Ključne prednosti novvog rješenja za plaćanje uključuju:

  • Pojednostavljenje operativnog procesa: Klijenti mogu značajno smanjiti broj transakcija koje godišnje obavljaju – s potencijalnih hiljada na samo četiri – zadržavajući punu kontrolu nad svojim procedurama bez opterećenja brojnim završnim obračunima.
  • Poboljšano upravljanje novčanim tokom: Jasni pregled troškova luke koji pruža novi model omogućava bolje planiranje i vremensko usklađivanje namirenja.
  • Poboljšani obrtni kapital: Eliminisanjem potrebe za predfinansiranjem, nova usluga oslobađa značajne količine obrtnog kapitala, čime se poboljšava finansijska fleksibilnost.
  • Konkurentni pristup finansiranju: Klijenti imaju koristi od nižih troškova finansiranja, što olakšava efikasno upravljanje troškovima poziva u luci.
  • Smanjenje operativnog rizika: Uklanjanje rizika povezanih sa finansiranjem osigurava da operacije u luci budu glatke i predvidljive.

Ponuda Wilhelmsen Port Services za finansiranje troškova luke ističe se kao prvo sveobuhvatno rješenje za finansiranje luka i usluga za posadu na globalnom nivou. Jedinstveno omogućava plaćanja nakon konačnog namirenja Final Disbursement Account (FDA), primjenljivo širom svijeta i na različite tipove poziva u luci, uključujući one kojima ne upravlja direktno Port Services. Ova fleksibilnost, zajedno sa povoljnim uslovima kredita i strukturama plaćanja, postavlja novi industrijski standard za finansijsku i operativnu efikasnost.

Izvor: shipmanagementinternational.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply