Skip to main content
search
VijestiSvijet

WinGD predstavlja tehnologiju varijabilnog omjera kompresije

AAA

Izvor fotografije: WinGD press

Švajcarska pomorska elektroenergetska kompanija WinGD realizovaće prve komercijalne upotrebe svoje nove tehnologije varijabilnog omjera kompresije (VCR) na dva nova dual-fuel broda na LNG koja se grade za NYK Line.

Balker od 95.000 DWT koji se gradi u Oshima Shipbuilding-u i PCTC od 7.000 CEU koji se gradi u Shin Kurushima Dockyard će biti prvi dvotaktni brodovi koji mogu dinamički optimizovati sagorijevanje u zavisnosti od goriva koje se koristi – isporuka poboljšane emisije, ekonomičnost goriva i fleksibilnost goriva.

VCR tehnologija je predstavljena u junu nakon više od decenije zajedničkog razvoja sa Mitsui E&S DU (MESDU).
Jednostavno hidraulično rješenje postavljeno na unakrsnu glavu klipa predstavlja proboj u dizajnu dvotaktnog motora kao prvi koncept koji omogućava prilagođavanje omjera kompresije, pružajući značajno smanjenje emisije štetnih gasova u dizel i gasnom načinu rada (oko 6% i 3% respektivno) .

Rad u dizel modu, jednak je uštedi od oko 1.555 tona CO2e godišnje – što je ekvivalent sklanjanju 338 tipičnih putničkih automobila sa puteva na godinu dana, prema podacima Američke agencije za zaštitu životne sredine.

Generalni direktor aplikacije i tehničke prodaje WinGD-a, Marcel Ott, rekao je: “NYK Line je dugo bio cijenjen razvojni partner, povjeravajući WinGD-u inovativne projekte vođene održivošću, uključujući nedavno naš prvi projekat integracije sistema. Snažna partnerstva čine održive brodove i prikladno je da je ova saradnja sada rezultirala prvim uvođenjem VCR-a, tehnologije za koju vjerujemo da može imati ogroman uticaj na performanse naših X DF LNG motora.”

Izvor: WinGD press

Podijeli vijest:

Leave a Reply