Skip to main content
search
VijestiSvijet

Winning povećava flotu sa šest novih VLOC brodova iz Hengli Heavy

AAA

Izvor fotografije: VolodymyrT / Shutterstock.com

Specijalizovana kompanija za Capesize brodove iz Singapura, Winning International Group, dodatno jača svoju pomorsku trgovinu između Zapadne Afrike i Kine sa narudžbom šest VLOC-a vrijednih skoro 700 miliona dolara.

Nakon narudžbe za dva VLOC broda u brodogradilištu CSSC Qingdao Beihai prošlog septembra, Winning je ugovorio izgradnju šest brodova u Hengli Heavy Industry. Kako navode izvori iz brodogradnje, isporuke će početi u drugoj polovini 2027. godine, a cijena po brodu iznosi oko 116 miliona dolara.

Novi brodovi, nazvani WinningMax, imaće kapacitet od 325.000 dwt-a i biće klasifikovani od strane China Classification Society i DNV. Brodovi će biti skoro 330 metara dugi i spremni za korišćenje metanola sa rezervoarima za gorivo kapaciteta 12.000 kubnih metara. U poređenju sa tradicionalnim Capesize brodovima, ovi novi brodovi će smanjiti potrošnju energije po tona-milji za skoro 50%.

Winning posjeduje i upravlja jednom od najvećih flota balkera u Singapuru, sa skoro 100 brodova, od kojih je 51 u vlasništvu kompanije. Trenutno je najveći svjetski prevoznik boksita, sa godišnjim transportom od preko 50 miliona tona, uglavnom iz Gvineje.

Tokom drugog kvartala, grčki broker Intermodal opisao je „neviđeni porast“ izvoza boksita iz Gvineje, dostigavši novi rekord od 38,01 miliona tona, većina kojih je otpremljena u Kinu. Boksit je jedina manja ruda koja se transportuje Capesize brodovima i ključan je mineral za proizvodnju aluminijuma. Primarna proizvodnja aluminijuma u Kini takođe je postavila novi rekord, dostigavši 17,77 miliona tona u prvih pet mjeseci 2024. godine, što je povećanje od 5,4% u poređenju sa prethodnim rekordom postavljenim 2023. godine za isti period.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply