Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

WSC: U 2023. godini izgubljen 221 kontejner na moru

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

WSC je objavio svoj godišnji izvještaj o kontejnerima izgubljenim na moru, pokazujući značajan pad na 221 izgubljeni kontejner u 2023. godini.

Iako, je to najniži broj zabilježen otkako je istraživanje počelo 2008. godine, WSC naglašava stalnu potrebu za strogim mjerama sigurnosti i neprekidnom budnošću, jer je svaki izgubljeni kontejner na moru previše. Ključni nalazi izvještaja uključuju:

  • Ukupno je 221 kontejner izgubljen na moru u 2023. godini, od 250 miliona prevezenih. Od izgubljenih kontejnera, oko 33% je pronađeno. Ovo predstavlja najmanji gubitak od početka istraživanja 2008. godine i značajno poboljšanje u odnosu na prethodni najniži gubitak od 661 kontejnera u 2022. godini.
  • Brojke ukazuju na pozitivan trend povećanja sigurnosti kontejnera, kao i poboljšane navigacijske sigurnosti i planiranja ruta brodova.
  • Marinski projekat zajedničke industrije TopTier doprinio je praktičnim rezultatima o uzrocima ispadanja kontejnera preko palube, uz preporuke i edukativne materijale o tome kako to izbjeći i upravljati različitim vrstama opasnih parametričnih kretanja. Predviđa se da će se kasnije ove godine objaviti konačni izvještaj sa zaključcima i preporukama, izvedenim iz njegovih opsežnih naučnih istraživanja i analiza, koji će uključivati najbolje prakse u industriji, ažurirane standarde za sigurnost, kontejnere i vezivanje, kao i smjernice i preporuke za regulatorna poboljšanja.

Nema mjesta za samozadovoljstvo. Sigurnost je posao koji nikada ne prestaje, i svaki kontejner izgubljen na moru će uvijek biti previše.

“Smanjenje broja kontejnera izgubljenih na moru u 2023. godini je pozitivan razvoj, ali ne umanjuje hitnost našeg rada. Svaki kontejner izgubljen na moru predstavlja potencijalnu opasnost, i naša posvećenost sprječavanju ovih incidenata mora biti nepokolebljiva” – rekao je John Butler, izvršni direktor Svjetskog brodarskog savjeta.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply