Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Yang Ming će se pridružiti ligi brodova od 24.000 TEU

AAA

Izvor fotografije: Debbie Ann Powell / Shutterstock.com

Yang Ming Marine Transport nagovijestio je da će kompanija ući u ligu vlasnika kontejnerskih brodova od 24.000 TEU.

Govoreći na sastanku sa akcionarima nakon objavljivanja rezultata tajvanskog brodskog operatera za prvi kvartal 2024. godine, generalni direktor Patrick Tu rekao je: “Na rutama Azija-Evropa imamo konkurentsku prednost zbog brodova od 24.000 TEU, ali ti brodovi pripadaju našim kolegama iz alijanse THE Alliance i ne možemo uvijek da se oslanjamo na druge. Procijenićemo narudžbe novih brodova u našem srednjoročnom do dugoročnom planu.”

Ostali članovi THE Alliance su HMM i ONE; Hapag-Lloyd će napustiti grupaciju kako bi formirao Gemini Cooperation sa Maersk Line u februaru 2025. godine.

Analitičar Linerlytica, Tan Hua Joo, rekao je za Container News da očekuje da članovi THE Alliance počnu ozbiljno naručivati nove brodove nakon što je Hapag-Lloyd najavio svoj izlazak iz alijanse, ostavljajući je sa 2,5 miliona TEU-a, čime je postala najmanja kontejnerska brodska alijansa.

Yang Ming trenutno nema brodove veće od 15.000 TEU-a u upotrebi, dok ONE ima šest brodova od 24.000 TEU, a HMM ima dvanaest brodova od 24.000 TEU. Tajvanski operater trenutno gradi pet brodova od 15.500 TEU u HD Hyundai Heavy Industries, sa isporukom planiranom za 2026. godinu.

U martu, ONE je najavio planove za povećanje svoje flote na 3 miliona TEU do 2030. godine, dok je HMM u aprilu rekao da će proširiti svoju flotu na 1,5 miliona TEU do iste godine. ONE bi time mogao prestići Hapag-Lloyd i smanjiti razliku sa COSCO Shipping Lines.

Tan je istakao: “Yang Ming će morati naručiti najmanje 12 brodova kako bi samostalno upravljao linijom Azija-Evropa. To je neizbježno, jer Yang Ming je jedini među deset najvećih prevoznika, osim ZIM-a, koji ne poseduje brodove te veličine i ne mogu se trajno oslanjati na kapacitete svojih partnera. Uzimajući u obzir trenutne napetosti između Kine i Tajvana, moraće da se okrenu brodogradilištima u Južnoj Koreji i Japanu za realizaciju svojih narudžbina.”

Neto profit Yang Ming-a je utrostručen na godišnjem nivou na 298 miliona dolara u prvom kvartalu 2024. godine, i tu očekuje da će 2024. godina biti peta uzastopna profitabilna godina za kompaniju.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply