Skip to main content
search
VijestiNautika

YETI: Pet godina kasnije

AAA

Izvor fotografije: Feadship

Prije pet godina, 25. marta 2019. godine, Feadship je pozvao grupu predstavnika industrije u kancelarije De Voogt da bi razgovarali o ideji nazvanoj Yacht Environmental Transparency Index, ili skraćeno YETI. Odmah na licu mjesta, svi su se složili da započnu Joint Industry Project (JIP) pod okriljem tada tek osnovane Fondacije Water Revolution. Mnogo toga se dogodilo u međuvremenu i inicijativa je sada u procesu prevođenja u ISO standard.

Zasnovan na ideji Bram Jongepier-a, višeg specijaliste za dizajn u Feadship-u, YETI je metoda zasnovana na naučnim podacima koja ocjenjuje i upoređuje jahte na osnovu njihovih ekoloških referenci koristeći prosječni operativni profil zasnovan na podacima flote AIS.

“Održivost je ključna,” kaže Jan-Bart Verkuyl, direktor/CEO brodogradilišta Royal Van Lent u Feadship-u. “Ako to ne uradimo, postaćemo samozadovoljni. Postoji pritisak naših klijenata, pritisak na nas same, pritisak naših radnika, pritisak naše djece. To mora biti urađeno.”

Rad YETI-JIP-a zvanično je predstavljen na METSTRADE-u 2022. godine. YETI 2.0 je otkriven na istom industrijskom događaju godinu dana kasnije.

“Željni smo da naučimo koliko god možemo i da radimo na osnovu onoga što naučimo,” kaže ‘otac’ YETI-ja, Bram Jongepier. “Bitno je shvatiti da ‘nula’ ne postoji. To može šokirati neke ljude, ali nulti uticaj je nemoguć. Ne možete hodati po travi bez određenog stepena uticaja, ali to možete učiniti održivo ako travi date vremena da se oporavi. I tako bismo trebali tretirati naše okeane.”

Putna karta i strategija Feadship-a za period 2020-2030. godine teži neto nultoj emisiji CO2 i minimalnom lokalnom zagađenju, idući daleko izvan regulatorne usklađenosti. Jahta Obsidian dužine 84.20 metara, sa potpuno dizel-električnom arhitekturom koja radi na HVO, već je postigla cilj neto nulte CO2 emisije u 2023. godini. Koristeći metodu izračunavanja YETI, Feadship-ov konceptualni dizajn Dunes predstavljen u Monaku prošle godine pokazao je da može smanjiti uticaj na životnu sredinu za 95% u poređenju sa trenutnom minimalnom regulatornom usklađenošću koristeći gorivne ćelije na metanolu.

“Ako želimo osigurati budućnost za sebe kao graditelje velikih jahti, ne samo da moramo privući kupce koji ih sada grade, već i njihovu djecu, njihove supružnike i ljude koji postavljaju neugodna pitanja,” kaže Henk de Vries, direktor/CEO Koninklijke De Vries Scheepsbouw u Feadship-u.

Izvor: Feadship

Podijeli vijest:

Leave a Reply