Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Za siguran prolazak Crvenim morem, prati kineski brod

AAA

Izvor fotografije: Eleanor Scriven / Shutterstock.com

Bilo je sunčano jutro sa mirnim morem 6. marta 2024. godine, sjajan dan za plovidbu mirnim vodama Adenskog zaliva. Međutim, posada broda M/V True Confidence bila je na oprezu: manje od 10 sati ranije, njihov brod bio je napadnut projektilom lansiranim od strane Houti-ja. Čistom srećom, projektil je promašio svoj cilj, i brod je nastavio svoje zapadno putovanje ka Jeddah, Saudijska Arabija. U 11:34, posada više nije imala sreće još jedan projektil probio je palubu, zapalivši most. Dva nevina civilna mornara su ubijena, a četiri su kritično povrijeđena. Kapetan je naredio da petnaest preživjelih članova posade napusti brod, ostavljajući ga da pluta u plamenu, kao još jednu žrtvu besmislenog i neselektivnog nasilja.

Čak i dok se burna situacija u Crvenom moru sve više komplikuje i postaje opasnija, Kina nastavlja da mirno ubira ekonomske i diplomatske koristi. Dok većina svjetske pomorske plovidbe mora koristiti duže i skuplje rute kako bi izbegla projektile u Crvenom moru, kineska plovidba nastavila je gotovo nesmetano, zaštićena kao da je pod modernim „paktom o nenapadanju“ između Kine i snaga Houti-ja. Međutim, samo nekoliko dana nakon što su Houti-ji dali to uvjerenje Kini da njihovi brodovi neće biti meta u zamjenu za političku podršku. 23. marta 2024. godine, projektil Houti-ja pogodio je kineski brod M/V Huang Pu. Portparoli Houti-ja bili su neobično suzdržani nakon ovog napada, vjerovatno zbog ozbiljne kritike iza kulisa od strane Kine i Irana, i uložiće dodatne napore da izbjegnu ciljanje kineske plovidbe u budućnosti.

Još uvek nije jasno da li bi ovaj napad Houti-ja trebalo pripisati administrativnom propustu, propuštajući da je vlasništvo nad M/V Huang Pu nedavno prešlo na Kinu. Ili, su možda Houti-ji ciljali drugi brod u blizini. U svakom slučaju, najsigurnije mjesto za prolazak kroz Crveno more sada je na brodovima u kineskom vlasništvu.

Kombinacija javnog sporazuma da neće ciljati njihovu plovidbu i vjerovatno privatna opomena nakon napada na M/V Huang Pu stvara scenario u kojem će kineska plovidba imati slobodan prolaz kroz Crveno more. To pruža Kini značajnu konkurentsku prednost u trenutku kada njena ekonomija počinje da posustaje. Postoji način, međutim, da se ta prednost ukloni i prisili Kina da poštuje svoje međunarodne obaveze.

Ideja je jednostavna: ranjivi multinacionalni komercijalni brodovi bi blisko pratili kineske brodove dok sigurno prolaze pored projektila u operaciji sličnoj konvoju. Houti-ji, znajući da im ciljanje nije precizno, suzdržali bi se od pucanja kako ne bi slučajno pogodili kineski brod i razljutili i Peking i Teheran. Američke pomorske snage pod vođstvom ili pomorske snage Evropske unije Operacije Aspides su najočigledniji kandidati za organizaciju takvog konvoja – nadimka Panda Express – ali mogao bi biti i samostalno organizovan ili organizovan pod alternativnom multinacionalnom koalicijom. Pomorska industrija bi mogla uspostaviti labavo organizovan program da tajno koristi pasivnu pratnju komercijalnih brodova od strane kineskih brodova koji dijele iste pomorske rute. Ukratko, ovi brodovi će pratiti kineske brodove na sigurnoj, ali bliskoj udaljenosti tako da kineski brod ostane između njih i pravca prijetnje. Ograničen broj multinacionalnih komercijalnih brodova prolaziće pod zaštitom sigurnosti koju uživa svaki od kineskih brodova, koristeći pouzdanu i predvidivu, iako pasivnu pratnju zahvaljujući Kini.

Trenutna situacija sastoji se od multinacionalnih komercijalnih brodova koji nezavisno prolaze pod impresivnom, ali ne sasvim prisutnom zaštitom multinacionalnih ratnih brodova koji učestvuju u Operaciji Prosperity Guardian i Operaciji Aspides. Ovi ratni brodovi nastoje presresti projektile i napade dronova koji ciljaju komercijalnu plovidbu.

Kratka vinjeta poslužiće kao primjer onoga što bi Panda Express mogao postići. Prije južnog prolaska kroz Crveno more, multinacionalni komercijalni brod će privremeno čekati na južnom kraju Sueckog kanala, čekajući prolazak drugog južno usmjerenog kineskog broda. To će se navodno događati svakih nekoliko sati jer u prosjeku više od pet kineskih brodova dnevno prolazi kroz Suecki kanal. Multinacionalni brod će zatim zauzeti poziciju na desnoj krmi kineskog broda na sigurnoj udaljenosti, ali u blizini tako da se na neki način pasivno, možda čak i nenamjerno, zasloni od kineskog broda. Neki bi mogli tvrditi da bi Panda Express mogao izložiti nevine civilne mornare riziku prateći kineske trgovačke brodove, i sa praktične tačke gledišta, ta prijetnja bi postojala. Ali, u tome leži njegova vrijednost kao odvraćanje jer su Houti-ji već izjavili da neće napadati kinesku plovidbu. Kako dva broda dostižu moreuz Bab el-Mandeb, ratni brodovi vazdušne odbrane Operacije Prosperity Guardian i Operacije Aspides mogu pružiti robusniju sposobnost detekcije i angažovanja bilo kojeg projektila koji bi mogao biti dovoljno blizu da razlikuje multinacionalne brodove od kineskog. Jednom kada prođu zapadne granice Adenskog zaliva i izađu iz područja prijetnje, brod može ponovo nastaviti samostalnu navigaciju.

Panda Express iskorištava prilike koje je stvorila Kina kako bi ostvarila zaštitnu i uticajnu prednost. Ovaj koncept nije procjena tehničkih aspekata moguće taktičke prednosti na zamišljenom bojnom polju. Potrebno bi bilo procijeniti koliko blizu bi ovi brodovi morali prolaziti pored svojih kineskih pratilaca kako bi postigli dovoljno niske nivoe vjerovatnoće pogotka (PH) ili vjerovatnoće uništenja (PK) za dolazne projektile. Slično, postojale bi granice koliko brodova bi moglo sigurno prolaziti u društvu sa svakim kineskim brodom. Ovaj koncept je više o iskorišćavanju odvraćajuće vrijednosti trenutne situacije i korišćenju iste kao načina da se Kini nametnu diplomatski troškovi zbog pridržavanja njenog oportunog programa na Bliskom istoku. Ovo je način da se erodiraju kineske ekonomske i diplomatske prednosti ističući kineski zlonamjerni oportunizam i pružajući siguran prolaz kroz Crveno more. Panda Express je niskotroškovan, zakonit i pragmatičan način da se takmiči sa Kinom.

Šta će Panda Express postići? Ova taktika pratnje počela bi služiti kao strateško odvraćanje od Houti-jevih napada na tri načina. Prije svega, rizik da Houti-ji slučajno pogode kineski brod dok ciljaju druge brodove bio bi prevelik, i to bi odvratilo napade na bilo koji brod koji putuje u bliskom društvu sa kineskim brodovima. Dodatno, Panda Express bi mogao smanjiti opterećenje na kontingent ratnih brodova koji podržavaju Operaciju Prosperity Guardian i Operaciju Aspides koji su veoma rastegnuti pomažući boljem pozicioniranju ovih sredstava kako bi efikasnije usmjerili svoju slojevitu odbranu tamo gdje mogu biti najefikasniji. Na kraju, diplomatski, Kina bi mogla biti odgovorna za zlonamjerno hedžiranje ponašanja i oportuno tiše partnerstvo sa Iranom. Panda Express bi mogao natjerati Kinu da poveća pritisak na Iran da obuzda sve Houti-jeve napade, a ne samo da spriječi napade na kineske brodove.

Koliko dugo bi Panda Express mogao biti održan? Postoje rizici, sigurno, ali većina ih je vrijedna prihvatanja. Kina bi mogla prestati slati svoje brodove kroz Crveno more, ali to je izuzetno malo vjerovatno. Suecki kanal i Crveno more služe kao primarna ruta za kineske zapadne pošiljke robe, uključujući oko 60% njegovog izvoza u Evropu, što predstavlja jednu desetinu godišnjeg prometa Sueckog kanala. Kina sebi ne može priuštiti da u potpunosti izbjegne rutu Crvenog mora.

Pomorska industrija može utvrditi da su troškovi čekanja na ulazima u Crveno more i Adenski zaliv za kinesku pratnju previsoki. Da, privremeno čekanje nekoliko sati košta nešto novca, ali vjerovatno je mnogo manje od plovidbe oko rta Afrike.

Sva ova aktivnost, poput igre mačke i miša, na otvorenom moru mogla bi dovesti do sudara između brodova, ali to su profesionalni mornari sa godinama iskustva u plovidbi ovim vodama. Oni to mogu podnijeti. I, ako bi kineski brodovi dobili naređenje da na neki način pokušaju poremetiti ovaj pasivni program pratnje, to će ih samo koštati više vremena i novca.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply