Skip to main content
search
VijestiSvijet

Zagovornici LNG-a okupili se na Posidonia

AAA

Izvor fotografije: Posidonia

Zagovornici LNG-a kao privremenog goriva budućnosti za pomorstvo, juče su čuli pozitivne stvari od prestižne grupe opisane kao “brodovlasnička sila” na završnoj sesiji 9. samita pomorskih lidera Capital Link u Atini.

LNG je u mnogo čemu pionirsko gorivo; dobar je uzor. Zapravo, svako novo gorivo o kojem danas govorimo mora proći kroz ono što LNG trenutno prolazi. I, pored svojih izazova poput curenja metana i sadržaja ugljenika, to je i dalje praktično prelazno gorivo, bile su uvodne riječi moderatora Christopher Wiernicki-ja, predsjednika i izvršnog direktora klase društva ABS.

Kapetan Abdulkareem Al Masabi, glavni izvršni direktor ADNOC Logistics & Services, pomorskog i logističkog ogranka Abu Dhabi National Oil Company, koji je u ponedeljak potvrdio svoju akviziciju britanskog vlasnika tankera i operatera Navig8, rekao je da kompanija LNG vidi kao prelazno gorivo zasnovano na stalnom rastu flote od više od 570 LNG dual-fuel brodova koji ulaze na tržište.

ADNOC, koji je postavio svoj cilj net zero za 2045. godinu, posjeduje i upravlja sa skoro 300 brodova koji čine većinu emisija. U poslednjih pet godina, kompanija je uložila više od 5 milijardi dolara u narudžbine novih brodova, uključujući do 16 LNG brodova postavljenih u kineskim i korejskim brodogradilištima. Za Al Masabi-ja, obnova flote je najbolja opcija, ali je naglasio da su ulaganja napravljena u ono što je trenutno dostupno na tržištu.

Grčki vlasnik Evangelos Marinakis, osnivač i predsjednik Capital Maritime and Trading i jedan od velikih zagovornika tehnologije na dual fuel, rekao je da će, kako se tržišta stabilizuju, gorivo biti cjenovno konkurentno.

Razmatrajući strategije smanjenja emisija, Marinakis je rekao panelistima da su odluke o ulaganju u brodove na LNG i rizici koji dolaze sa njima preuzeti od same kompanije, ali je primijetio da nije bilo pravog interesa od strane naftnih i gasnih velikana da plaćaju premije za brodove na dual fuel i one koji su ekološki prihvatljivi.

George Prokopiou, kolega brodovlasnik sa višemilijardnim knjigama narudžbi, smatra da je LNG najbolje alternativno gorivo.

Govoreći o emisijama i kako zelena agenda cilja pomorstvo, naglasio je: “Naručujemo brodove sa najboljom dostupnom tehnologijom danas, koji su oko 35% efikasniji od trenutnih modela.”

Dacy iz JP Morgan-a rekao je da je pomorstvo postalo meta regulatora i da vlasnici mogu naručiti brodove na LNG, amonijak ili metanol, ali da je pitanje sigurnosti, dostupnosti i skalabilnosti ovih alternativnih goriva. “Nije tajna da ta goriva nisu dostupna; neka od njih nisu sigurna, a skalabilnost je značajno pitanje.”

“LNG je dobar, ali kako svi znamo, nije sjajan. Mislim da će definitivno biti prelazno gorivo; dostupno je i uglavnom sigurno, pa mislim da će srednja industrija biti na tom putu,” rekao je.

Na temu amonijaka, uglavnom korišćenog u industriji đubriva, Dacy je istakao da postoje značajne prepreke koje ne postavljaju brodovlasnici, već strana ponude.

Al Masabi iz ADNOC-a napomenuo je da je sve o tome kako zainteresovane strane zajedno rade na pronalaženju novog alternativnog goriva — “za nas, to je definitivno LNG”.

Završavajući sesiju Wiernicki je rekao da LNG ima mnogo godina pred sobom. Izazovi postoje, ali će ostati ključni faktor u energetskoj tranziciji pomorstva, i uspijeh je timski sport.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply