Skip to main content
search
VijestiSvijet

Zagušenje u Singapuru dostiglo 2 miliona TEU

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Zagušenje u luci Singapur dostiglo je 2 miliona TEU, prema konsultantskoj kompaniji Linerlytica, koja je navela da su nedostatak opreme i tonaže doprinijeli povećanju kašnjenja tereta i visokih tarifa za transport, kao što je to bilo za vrijeme pandemije.

Povećanje gužve u singapurskoj luci, koja je druga po prometu u svijetu, dovelo je do produžavanja ugovora o najmu brodova i naručivanja novih kontejnera, u očekivanju potencijalno duge vrhunske sezone.

“Globalni pokazatelj zagušenja u lukama dostigao je 2 miliona TEU, što čini 6,8% globalne flote, pri čemu Singapur postaje nova tačka zagušenja. SCFI [Šangajski indeks kontejnerskog tereta] skočio je za 42% u posljednjem mjesecu, sa daljim povećanjima u junu dok prevoznici uvode nove doplate i povećanja tarifa,” navodi Linerlytica u svom najnovijem sedmičnom izvještaju.

Kao rezultat povećane gužve, operateri brodova bili su primorani da preduzmu akcije kako bi osigurali svoje pozicije za vrhunsku sezonu, “nakon početnog oklijevanja da se obaveže previše unaprijed, u slučaju da potražnja oslabi nakon ljetnje sezone,” tvrdi Linerlytica.

Tržišni signali su “izuzetno optimistični” i podsjećaju na značajna povećanja tarifa koja su počela 2021. godine i nastavila se tokom 2022. godine, dok su efekti pandemije dostizali svoj vrhunac, rekao je konsultant.

Tokom perioda koji je bio pogođen pandemijom, zagušenja u lancu snabdijevanja bila su rezultat unutrašnjih veza i nedostatka skladišnog prostora u američkim lukama i terminalima. To je dovelo do kašnjenja brodova koji su čekali na termine za rukovanje teretom, što je za posljedicu imalo povratak prevelikog broja praznih kontejnera u Aziju za ponovno učitavanje.

Ove godine, zagušenja u lancima snabdijevanja kontejnerima ponovo su se pojavila, a Singapur je postao najnovija žrtva. Brodovi se vraćaju u Aziju van uobičajenog rasporeda zbog produženih putovanja oko Afričkog rta i otkazanih plovidbi usled nedostupnosti brodova za redovne sedmične rute.

Prevoznici nemaju dovoljno tonaže da se nose s mnogo dužim lancima snabdijevanja uzrokovanim preusmjeravanjem preko rta, što nije bio problem dok potražnja nije počela rasti prema jednom industrijskom posmatraču.

Zbog povećane gužve u luci, već je iz upotrebe izuzeto više od 400.000 TEU kapaciteta brodova samo u protekloj sedmici, a očekuju se dodatna povećanja trenutnih kritičnih kašnjenja u narednim sedmicama kako sezona dobija na intenzitetu.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply