Skip to main content
search
VijestiSvijet

Zakašnjenje u pregovorima baca sjenu sumnje na prodaju HMM-a

AAA

Izvor fotografije: Thorsten Schier / Shutterstock.com

Nakon što su pregovori sa državno kontrolisanim akcionarima južnokorejskog vodećeg prevoznika naišli na zastoj, prodaja HMM-a konzorcijumu Harim Group-JKL Partners dovedena je u pitanje.

Prema saznanjima Container News-a, dogovor o uslovima prodaje trebao je biti postignut 23. januara, ali je pomjeren za 6. februar. Harim-JKL odabran je kao preferirani ponuđač za HMM 18. decembra 2023. godine, nakon što je kompanija prešla pod kontrolu Korea Development Bank i Korea Ocean Business Corporation zamjenom duga za kapital 2016. godine.

KDB je počela proces osamostaljivanja HMM-a nakon što je industrija kontejnerskog prevoza zabilježila rekordne zarade tokom bum perioda izazvanog pandemijom Covid-19.

Izvještaji južnokorejskih medija impliciraju da Harim Group, “partly processor” koji je 2015. godine akvizirao dry bulk kompaniju Pan Ocean, želi trogodišnji moratorijum na konverziju obveznica HMM-a u dodatne akcije.

Takođe, navod se i da Harim želi ograničenja na distribuciju dividendi akcionarima HMM-a i pravo vlade da imenuje nezavisne direktore.

Izvještaji sugerišu da, ukoliko dogovor ne bude postignut do 6. februara, dogovor sa Harim-om bi mogao propasti.

Harim-JKL je ponudio 4,9 milijardi dolara za 57,9% udjela u HMM-u, nadmašivši svog jedinog konkurenta, Dongwon LOEX.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply