Skip to main content
search
VijestiSvijet

Zanimljivosti Engleskog kanala

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Engleski kanal, taj monumentalni prirodni prolaz, nije samo vodena prepreka između Engleske i sjeverne obale Francuske; to je živa poveznica između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, oblikovana i vremenskim uslovima koji variraju tokom godine.

Zime su obično hladnije, s mogućnošću niskih temperatura vazduha i pojavom leda na vodi, dok jesen i proljeće donose promjenjivo vrijeme, uključujući česte kiše, oluje i maglu. Kada je riječ o vjetru, Engleski kanal je poznat po promjenjivim vremenskim uslovima, a najjači izmjereni vjetar zabilježen je brzinom od oko 81 čvorova (približno 150 km/h).

Najjača morska struja je poznata kao “Race of Alderney” ili Alderney Race. I ovo je jedna od najjačih struja u britanskim vodama, a sama brzina može prelaziti 8 čvorova tokom plime.

Engleski kanal svakodnevno bilježi značajan promet. Prema posljednjim dostupnim podacima, kroz kanal prolazi više od 500 brodova dnevno. Ovaj intenzivan pomorski promet dodatno naglašava važnost kanala kao ključnog za trgovinu i transport između Engleske i Francuske.

Ovaj kanal je svjedok mnogih istorijskih dešavanja. Tokom Napoleonovih ratova, ovo prirodno čudo bilo je poprište ključnih pomorskih bitaka. Pomorski život na ovom kanalu nije samo oblikovao ekonomske veze već je bio i katalizator kulturne raznolikosti, gdje su se susretale različite kulture na obalama ovog vitalnog moreuza. Jedna od najneobičnijih priča datira iz 19. vijeka kada je umjetnik pokušao izgraditi plutajući most preko kanala koristeći samo balone. Iako njegov poduhvat nije uspio, ta priča postala je simbol ljudske maštovitosti i hrabrosti u suočavanju sa prirodnim izazovima.

Otvoren 1994. godine, Kanalski tunel je inženjerski podvig koji ne povezuje samo dvije obale već spaja prošlost i sadašnjost. Skoro 40 kilometara podvodnog prolaza omogućava brz i efikasan prelaz vozilima, putnicima i teretu. Tunel se uzdigao kao ključna tačka trgovine, turizma i kulturnih razmjena između Engleske i Francuske.

Tokom izgradnje Kanalskog tunela otkrile su se podvodne pećine koje su vjekovima bile skrivene ispod morskog dna. Ove pećine nisu samo predstavljale izazov za inženjere, već su služile i kao dom za raznolik podvodni ekosistem. Otkrivanje ovih skrivenih svjetova ispod površine dodaje novu dimenziju priči o kanalu, naglašavajući ne samo istoriju, već i prirodnu raznolikost koja leži ispod voda Lamanša.

Ove podvodne pećine postale su mjesto intenzivnog istraživanja, pružajući naučnicima vrijedan uvid u ekosisteme koji su evoluirali u tajnosti. Pored toga, ova otkrića su podstakla ekološke napore da se očuva ovo jedinstveno podvodno okruženje, naglašavajući održivost i očuvanje prirodnih resursa u području kanala.

Svake godine, značajna količina vozila, putnika i tereta putuje kroz ovu podvodnu vezu, stvarajući vitalni protok ekonomske aktivnosti. Kanalski tunel ne samo da olakšava trgovinu već i podstiče turizam, pomažući u jačanju ekonomija obje zemlje. Smješten kao žila kucavica evropskog transporta, tunel je postao epicentar brze i učinkovite povezanosti.

Osim što pruža ekonomske koristi, Kanalski tunel takođe igra ključnu ulogu u promovisanju kulturne razmjene između Engleske i Francuske. Raznolikost turističkih destinacija duž obala kanala privlači posjetioce iz različitih djelova svijeta, što dovodi do razmjene ideja, umjetnosti i kulturnih tradicija. Lokalne zajednice su obogaćene ovom raznolikošću, a organizacije kulturnih događaja unapređuju međunarodnu saradnju i razumijevanje.

Takođe, Kanalski tunel je postao važan faktor u smanjenju uticaja transporta na životnu sredinu, jer olakšava prelazak na održive načine putovanja. Inovacije kao što je brza željeznička veza kroz tunel promoviše ekološki odgovorne opcije, podržavajući tako globalnu inicijativu za smanjenje emisija. Ova dvostruka uloga tunela, i ekonomska i ekološka, čini ga ključnim akterom u oblikovanju održive budućnosti evropske infrastrukture.

Engleski kanal i Kanalski tunel nisu samo arhitektonske čudesne strukture; oni su živa svjedočanstva o ljudskoj sposobnosti da sarađuje sa prirodom kako bi stvorio most između različitih svjetova. Jedna inspirativna priča dolazi iz vremena izgradnje tunela, gdje su inženjeri iz različitih zemalja, radili zajedno uprkos jezičnim barijerama i kulturnim razlikama, kako bi postigli zajednički cilj.

Iz ovog geografskog i kulturnog mosta izranjaju priče koje nas nadahnjuju, uče i povezuju sa prošlošću, sadašnjošću i onim što tek dolazi. Engleski kanal i Kanalski tunel, spoj prošlosti i sadašnjosti, ostaju ključ za razumijevanje i oblikovanje budućnosti Evrope. Kroz ove priče, shvatamo da su mostovi ne samo građevinska čuda već i veze koje grade ljudi, priče koje nadmašuju granice i vode nas ka boljoj budućnosti.

Govoreći o ljudima koji su se suočavali s izazovima ovog vodenog puta, valja spomenuti prvo preplivavanje Engleskog kanala. Prvi koji je postigao ovu izuzetnu sportsku i fizičku prepreku bio je kapetan Matthew Webb 1875. godine. Njegovo hrabro preplivavanje postavilo je temelje za niz izazova koji su uslijedili.

Tokom godina, mnoge osobe su slijedile Webb-ov primjer i hrabro preplivale Engleski kanal. Među njima su se istakli plivači poput Gertrude Ederle, prve žene koja je preplivala kanal 1926. godine, te Lewis Pugh, koji je 2006. oborio rekord kao najbrži plivač kanala.

Takođe, 2004. godine Veljko Rogošić, najpoznatiji plivač bivše Jugoslavije, nakon 11 sati, 27 minuta i 00 sekundi u 22 sata, 12 minuta i 00 sekundi dotakao je francusku obalu, te postao prvi Hrvat koji je preplivao Engleski kanal i Hrvatsku upisao u “Zlatnu knjigu La Manche-a”.

pomorstvo.info

Podijeli vijest:

Leave a Reply