Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Zastave država ‘traže dogovore’ sa lukama kako bi izbjegli zadržavanje brodova

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Paris MoU otkriva ‘zabrinjavajuće’ razvoje događaja jer neke zastave država pokušavaju spriječiti zadržavanje svojih brodova.

Ovakvi pokušaji nisu prihvatljivi, piše organizacija Paris Memorandum of Understanding on Port State Control (Paris MoU), čija je misija eliminisanje operacija brodova kroz harmonizovani sistem kontrole države luke.

Godišnje se obavi više od 17.000 inspekcija na stranim brodovima u lukama Paris MoU, osiguravajući da ti brodovi ispunjavaju međunarodne standarde sigurnosti, bezbjednosti i zaštite životne sredine, te da članovi posade imaju odgovarajuće uslove života i rada.

Paris MoU kaže da očigledni pokušaji nekih zastava država da zaobiđu propise izazivaju zabrinutost.

“Nekoliko nedavnih događaja izazvalo je zabrinutost za Paris MoU, uključujući očigledne pokušaje nekih zastava država da zaključe bilateralne sporazume sa državama luka kako bi izbjegle zadržavanja. Komitet Paris MoU naglasio je da su takvi pokušaji neprihvatljivi,” navedeno je u saopštenju za javnost Paris MoU od 21. maja.

Komitet Paris MoU je tokom svog 57. sastanka u Madridu, od 6. do 10. maja 2024. godine, razgovarao, između ostalog, o novim razvojnim događajima u vezi sa nekoliko tema.

Druga zabrinutost o kojoj se raspravljalo bila je pojava lažnih sertifikata za pomorce.

Komitet Paris MoU je pozvao članove da nastave da obraćaju pažnju na ovaj problem kako bi se očuvala sigurnost na moru. Komitet je takođe pozvao samu pomorsku industriju da pažljivo prati ovo pitanje.

Komitet Paris MoU je takođe raspravljao o integraciji kontrole ribarstva u okviru kontrole države luke i naglasio važnost odvajanja pitanja sigurnosti od ribarstva kako bi se osigurala efikasnost kontrole države luke.

U vezi sa statističkim podacima objavljenim u Godišnjem izvještaju za 2023. godinu, Komitet je smatrao važnim pratiti kontinuirano viši nivo procenta zadržavanja (3,81%).

Komitet je takođe raspravljao o rezultatima Kampanje koncentrisane inspekcije (CIC) o protivpožarnoj sigurnosti, koja se održala od 1. septembra do 30. novembra 2023. godine, i odobrenju nove instrukcije za kontrolu države luke za inspekciju brodova koji prevoze industrijsko osoblje (IP Code).

U međuvremenu, Komitet Paris MoU podsjetio je na stupanje na snagu nekoliko izmjena MLC-a 23. decembra 2024. godine. Pored toga, skrenuta je pažnja na Mediteransko područje kontrole emisija za sumporove okside i čestice koje će uskoro postati efektivne.

Izvor: shippingtelegraph.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply