Skip to main content
search
AAA

Izvor fotografije: hafen-hamburg.de

Od septembra 2024. godine, pravila za ispuštanje balastne vode u lukama biće pooštrena. IMO će tada zahtijevati da sva morska plovila tretiraju balastnu vodu prilikom ispuštanja, obično u priobalnim područjima, kako bi se spriječilo širenje invazivnih vrsta. Od 1. juna 2024. godine, brodovi koji nemaju sistem na brodu ili čiji sistem ne može pravilno funkcionisati moći će da tretiraju svoju balastnu vodu u luci Hamburg.

Uprava za zaštitu životne sredine, klimu, energiju i poljoprivredu (BUKEA) dodijelila je dozvolu kompanijama Bawat BaaS i hamburškoj kompaniji za upravljanje otpadom Jongen da upravljaju pokretnim postrojenjem za tretman balastne vode. To će osigurati nesmetano funkcionisanje u luci Hamburg uz poštovanje zakonskih zahtjeva.

Jens Kerstan, senator za zaštitu životne sredine, klimu, energiju i poljoprivredu, izjavio je: “Balastna voda mora biti očišćena kako bi zaštitili našu životnu sredinu i naše more. Invazivni organizmi mogu se nekontrolisano širiti i značajno narušiti prirodni balans. Drago mi je što će Bawat BaaS i kompanija za upravljanje otpadom Jongen iz Hamburga moći da upravljaju pokretnim postrojenjem za tretman u luci Hamburg. To će osigurati da pomorski promet u Hamburgu i dalje teče nesmetano i da se u našu luku ispušta samo prečišćena balastna voda.”

Brodovi moraju preuzimati ili ispuštati balastnu vodu kako bi osigurali stabilnost broda. Međunarodna konvencija o balastnoj vodi stupila je na snagu 7. septembra 2017. godine.

Brodovi bez sistema za tretman balastne vode podliježu zabrani ispuštanja i moraju napustiti luku Hamburg bez tereta ili sa smanjenim teretom.

Pozadina međunarodne konvencije o balastnoj vodi je ta da kada se balastna voda uzima na brod, organizmi poput bakterija ili algi ulaze u rezervoare broda i ispuštaju se u druge vode. Ovi strani organizmi mogu izazvati značajnu štetu lokalnom morskom okruženju.

Izvor: hafen-hamburg.de

Podijeli vijest:

Leave a Reply