Skip to main content
search
VijestiNautika

Zašto italijanska brodogradilišta preuzimaju kompanije iz lanca snabdijevanja?

AAA

Izvor fotografije: orso bianco / Shutterstock.com

U protekle tri godine, pejzaž industrije gradnje superjahti u Italiji doživo je duboku transformaciju, kataliziranu globalnom pandemijom Covid-19 u 2020. godini. Pandemija nije samo podstakla potražnju za italijanskim superjahtama, sa mnogim pojedincima izuzetno visokog neto bogatstva (UHNWIs) koji su tražili bijeg, već je i otkrila ranjivosti u lancu snabdijevanja. Kao odgovor, glavni italijanski graditelji superjahti su od 2022. godine usvojili strategiju vertikalne integracije, stičući kupce kako bi ojačali svoje lance snabdijevanja i osigurali neprekinut kapacitet proizvodnje.

Do 11. januara 2024. godine, ključne kompanije koje predvode sektor italijanskih superjahti u pogledu proizvodnje su Azimut-Benetti Group, Ferretti Group, The Italian Sea Group i Sanlorenzo. Prema podacima SYT iQ, od trenutnih 367 superjahti dužine preko 30 metara u izgradnji, ove četiri kompanije imaju ukupno 243 superjahti u izgradnji. Ova impresivna cifra predstavlja oko 66% svih jahti koje su trenutno u izgradnji u sektoru italijanskih superjahti.

Uprkos početnim poteškoćama u 2020. godini, sektor italijanskih superjahti pokazao je značajan oporavak, što potvrđuju podaci SYT iQ koji pokazuju značajan porast prodaje: 188 novih jahti dužine preko 30 metara prodato je u 2021. godini, u poređenju sa samo 67 u 2020. godini. Ovaj porast novih projekata izgradnje, posebno među vodećim brodogradilištima, zahtijevao je brze adaptacije u lancu snabdijevanja kako bi se zadovoljila povećana potražnja povezana sa pandemijom Covid-19.

Ferruccio Rossi, generalni menadžer Sanlorenza i predsjednik divizije superjahti, potvrđuje uticaj koji je Covid-19 imao na lanac snabdijevanja, ističući da je: “Covid istakao ranjivost globalnih lanaca snabdijevanja i istovremeno generisao niz izazova, uključujući smanjene kapaciteta proizvodnje, nestabilnost u međunarodnom transportu i ograničenu dostupnost određenih materijala. Adresiranje ovih izazova postalo je ključno za osiguranje kontinuiteta poslovanja i zadovoljenje tržišne potražnje. Sticanje kompanija u lancu snabdijevanja bilo je strateški potez za ublažavanje negativnih uticaja pandemije”.

Izvor: SuperYacht Times

Podijeli vijest:

Leave a Reply