Skip to main content
search
VijestiSvijet

“Zašto smo ‘CYPRUS SHIPPING’ i jedinstveni!”

By 29/02/2024March 1st, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: forums.capitallink.com

Zamjenica Ministra pomorstva Kipra, Marina Chatzimanoli, na 7. ”Cyprus Shipping Forum-u” u organizaciji “Capital Link-a”, govorila je o ciljevima kiparske Vlade za pomorstvo i komentarisala međunarodnu situaciju.

“Naše pomorsko nasljeđe je bogato i sektor brodarstva je kamen temeljac naše ekonomije. Kipar, sa svojom strateškom lokacijom i živom pomorskom zajednicom, spreman je da igra ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti industrije. Odgovornost pada na naša leđa da osiguramo da su naše brodarske aktivnosti usklađene sa globalnim ciljevima održivosti. Pošaljimo snažnu poruku, kada se kiparska zastava podigne širom svijeta, sa iskustvom 60-godišnjeg registra, a kao najjači i najveći centar za upravljanje brodovima, zajedno sa raznovrsnošću svih uslužnih kompanija, nijedna prepreka ne može da ga zaustavi. Zato smo “CYPRUS SHIPPING”, i veoma jedinstveni!

Globalna brodarska industrija je na ivici transformativne ere, jer se suočava sa hitnom potrebom da se pozabavi pitanjima životne sredine. Suočeni sa nevoljama, moramo priznati da izazovi donose i mogućnosti. Posvećeni smo prihvatanju ovih izazova i pretvaranju istih u prilike za održivi rast. Hajde da ojačamo ovu strast za brodarstvo i da zajedno idemo na ovo putovanje, ulažući u jedinstveni brodski kompleks koji ima samo Kipar”.

O zelenoj tranziciji je rekla: “Dekarbonizacija se pojavljuje kao najvažniji izazov i pilika za naš sektor. Hitna potreba za rješavanjem klimatskih promjena, stavila je ugljenični otisak u brodarskoj industriji u centar pažnje. Prepoznajući važnost situacije, uveli smo niz zelenih podsticaja od fiskalne 2021. godine, koje je ovog mjeseca pregledalo i odobrilo Vijeće ministara, kako bismo nagradili brodove, koji pokažu efikasno smanjenje emisija.”

“U eri u kojoj je efikasnost ključ uspjeha, a konkurencija raste, važnost racionalnog i efikasnog upravljanja voznim parkom se ne može precijeniti. Ovo ne samo da poboljšava operativnu efikasnost, već i pomaže u smanjenju troškova, što je kritičan element u suočavanju sa intezivnom konkurencijom. Pored toga, optimizacija performansi flote pomaže u povećanju energetske efikasnosti, usklađujući našu prasku sa ciljevima održivosti, a istovremeno održavajući konkurentsku prednost u brodarskoj industriji.”

Gorivo i tehnologija, digitalizacija i autonomna oprema, u kombinaciji sa zelenim finansijama, glavni su izazovi industrije koji definišu ključne trendove za budućnost brodarstva.

“Svi ovi izazovi su međusobno povezani: gorivo mora biti dostupno, isplativo, kompatibilno sa postojećom i budućom tehnologijom, i u skladu sa trenutnim budućim ekološkim zahtjevima. Digitalne tehnologije i rješenja se koriste za povećanje konkurentnosti i unaprijeđenje poslovne efikasnosti. U isto vrijeme, oni nude značajne uštede u troškovima, poboljašanjem efikasnosti flote, kako bi se ubrzala dekarbonizacija transporta. Sve navedeno se ne može postići bez finansiranja. Zeleno i održivo finansiranje igra ključnu ulogu u olakšavanju ove tranzicije ka održivijoj budućnosti”.

Izvor: newmoney.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply