Skip to main content
search
VijestiSvijet

Završene probe za prvi brod koji koristi vjetar kao energiju

AAA

Izvor fotografije: Cargill images

Nova era zelenije i efikasnije plovidbe čini se da se sve više približava dok jedinstveno modifikovan teretni brod od 43.000 tona završava svoje šestomjesečno testiranje na moru koristeći kombinaciju motora unutrašnjeg sagorijevanja i automatizovanih visokotehnoloških jedara za vjetropogon.

Kombinacija jedra i dizel motora nije novost. Potiče iz vremena ranih parobroda kada kapetani nisu željeli da se oslanjaju na prenosivi, eksperimentalni parni motor za prelazak okeana. Čak i sada, manji jedrenjaci imaju neku pomoćnu snagu za svoje manevarske radnje kada se nalaze u luci, blizu obale, ili kada nema vjetra. Kako su se motori razvijali, brodovi su postajali sve veći, a rasporedi sve uži. Jedra su postepeno nestajala iz komercijalne plovidbe, ali pogon na vjetar nikada potpuno nije iščeznuo.

Jedra se možda neće vratiti kao primarno sredstvo pogona broda, ali obaveza da se koriste kao sredstvo dopunske snage za smanjenje potrošnje goriva i toksičnih emisija bila je privlačna, posebno jer ne zavisi od velikih platnenih jedara i velike posade za njihovo rukovanje.

Cargill je iznajmio, a MC Shipping Kamsarmax upravljao, Pyxis Ocean je adaptiran sa dva WindWings-a kreirana od strane BAR Technologies, i šestomjesečno testiranje na moru počelo je u avgustu prošle godine. Tokom tog perioda prešao je Indijski, Pacifički, Sjeverni i Južni Atlantski okean te prošao Rt dobre nade i Rt Horn.

WindWings-i ne nalikuju na platnena jedra koja se vide na slikama Cutty Sark-a. Umjesto toga, to su kompaktna, sklopiva jedra napravljena od čelika ili staklenih vlakana i duga su oko 37,5 metra. Cilj nije potpuno zamijeniti tradicionalne dizel motore već pružiti dopunski pogon, dok brod plovi područjima sa povoljnim strujama i vjetrovima. Ne zahtijevaju značajnu pažnju. To je jednostavan sistem koji govori posadi kada da deaktiviraju ili aktiviraju WindWings-e. Jednom povezani, automatski reaguju na promjene vjetra i prilagođavaju svoj ugao kako bi postigli optimalnu brzinu. To omogućava dizel motoru da smanji obrtaje, bez usporavanja broda.

John Cooper, izvršni direktor BAR Technologies, izjavio je da uticaj prvog putovanja pod zastavom Singapura Pyxis Ocean sa instaliranim WindWings-ima pokazuje da pogon na vjetar može osigurati značajnu uštedu goriva i smanjenje emisija.

Dok je Pyxis Ocean opremljen sa dva WindWings-a, očekuje se da će većina Kamsarmax brodova nositi tri WindWings-a, povećavajući uštedu goriva i smanjenje emisija za 1,5 puta. Sada kada Cargill može provjeriti modeling performansi i predikcije u stvarnim scenarijima, to je uzbudljiva faza dok počinju sa proizvodnjom WindWings-a.

To je omogućilo Pyxis Ocean-u da dnevno uštedi gotovo tri tone goriva smanjujući emisije ugljen-dioksida za oko 11,2 tone (ekvivalentno 480 automobila za vrijeme putovanja) i uštedom od oko 14%.

Sljedeća faza je osigurati da takvi brodovi velikih razmjera opremljeni jedrima ili krilima budu kompatibilni sa 250 luka širom svijeta.

Cargill će nastaviti testirati i eksperimentisati sa tehničkim, operativnim i komercijalnim karakteristikama Pyxis Ocean-a kako bi inkorporirali ogromnu količinu naučenog u potencijalni dizajn budućih instalacija prije nadogradnje.

Izvor: e-nautilia.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply