Skip to main content
search
VijestiCrna Gora

Zbog nesuglasica direktora i predavača đacima stopirane diplome

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Učenici Srednje Pomorske škole u Kotoru, koji su završili prekvalifikaciju za smjer nautičari i brodomašinci ne mogu da dobiju svoje diplome zbog nesuglasica novog direktora i nastavnika. Kako tvrde za Portal RTCG, tražili su od Ministarstva prosvjete i Uprave za inspekcijske poslove da se uključe u ovaj spor kako i dalje ne bi propuštali prilike odlaska na brod i započinjanja karijere. Direktor škole Gojko Jokić za Portal RTCG kaže da mu je za pisanje diploma potrebna dokumentacija koju mu nastavnici ne daju dok ih ne isplati, što on, kako tvrdi, ne može da uradi bez tih papira.

Učenici prekvalifikacije navode da su uredno potpisali ugovore, izmirili obaveze prema školi i završili ispite, ali na brod ne mogu jer nemaju diplome.

“Započeli smo neku vrstu nastave 10. jula, gdje smo se tokom jula i avgusta upoznavali sa predmetima i strukom, vrstom poslova koju bismo u budućnosti obavljali. U septembru su počela teorijska predavanja. Bilo je predviđeno da prekvalifikacija traje do 22. januara 2024. godine, kao i da nam se uruče diplome nekoliko dana kasnije. Nažalost, mi još nismo dobili nikakvu informaciju o tome.”, rekli su đaci.

Konkretan problem, kako su naveli, nastao je nakon smjene bivšeg direktora škole Ratka Petrovića i formiranjem nove uprave škole, na čelu sa trenutnim vd direktorom Gojkom Jokićem.

“Znamo da nijedna generacija ranije nije imala problem sličan našem, što nas upućuje na to da je situacija u kojoj se mi nalazimo, proizvod nekih prljavih poslova unutar samog odbora i uprave škole. Ono sto smo mi saznali, a u šta ne vjerujemo, da profesori ne žele da donesu potrebnu dokumentaciju upravi škole kako bi kompletirali dokumenta i izdali nam valjane diplome jer nisu isplaćeni”, napominju đaci.

Jokić je naglasio da je nekoliko predavača koji su radili sa učenicima, pred sam kraj prekvalifikacije došlo sa zahtjevom da im se isplati nadoknada, ali bez dokumentacije koja im je potrebna za to.

“U tom procesu imamo predavanja, dnevnik rada i testove i na kraju rezultate. Oni su došli sa zahtjevom da im se to isplati. Ja sam pristao, jer su oni to zaradili, ali da mi moraju dati dokumentaciju radi pokrića kako bih mogao napisati diplomu za te učenike. Oni se nijesu složili s tim jer misle da će biti prevareni.”, rekao je direktor.

Ističe da su predavači prvo tražili uplatu da bi predali papire. Jokić smatra da bi na taj način ušao u zonu krivične odgovornosti.

“Mene je toga bilo strah ako ih isplatim, a ne dobijem papire i sve što mi treba, šta onda da radim.”, dodao je Jokić.

Naredni problem je nastao u mimoilaženju u komunikaciji administratora i kordinatora.

“Administratorka je tražila sporazumni raskid ugovora, a koordinator je pošao na bolovanje. Nažalost, ja sam morao sam da se mučim kako bih skupio dokumentaciju da te ljude isplatim.Meni je žao da se nekome ne plati to što je zaradio. To je sasvim normalno i logično, ali opet vjerujte da me strah da to uradim bez papira.”, kazao je on.

Prema njegovim riječima od Ministarstva je tražio eksternu komisiju koja bi prisustvovala primopredaji, te da je spreman pečatom i potpisom da garantuje da će isplatiti predavače.

U međuvremenu, javio se novi problem. Otkrio je da nekoliko đaka nije ni imalo uslove kako bi pohađali prekvalifikaciju.

“Što je propust administracije i koordinatora koji primaju dokumenta”, kazao je direktor.

On obećava da će od inspekcije Ministarstva saobraćaja i pomorstva koja će sutra doći u školu, zahtijevati da se nađe način da djeca dobiju diplome.

“Nadam se da će inspekcija donijeti neko rješenje. Sa predavanjem dokumentacije predavača i koordinatora, mi bismo to riješili vrlo brzo. Eto jer ja kad bih posložio tu dokumentaciju i kad bih je imao sve što mi treba za izdavanje diplome, ja bih to riješio vrlo brzo.”, poručio je on.

Ističe da iz profesionalnih i moralnih razloga želi da izda diplome koje su validne jer kao pomorac zna koliko problema bi ta djeca imala sa brevetima koja nisu kako treba.

“Ne daj Bože da im ja osporavam diplomu i da im nešto kočim, samo želim da budemo čisti kako ne bih napravio krivično djelo. Žao mi je roditelje i djecu i zahvalan sam im na razumijevanju. Moja želja je da se ovo završi kako treba”, zaključio je Jokić.

Učenici očekuju da će sutra sa dolaskom inspekcije doći i kraj njihovim mukama.

“I ovim putem se obraćamo i Upravi za inspekcije i Ministarstvu prosvjete pored toga što smo im već uputili mejl, da bi nam značilo ako bi mogli doprinijeti mirnom rješavanju našeg spora sa upravom škole, kao i da nam pomognu da prikupimo prethodno navedenu dokumentaciju. Svim učenicima koji su uspješno zavrsili sve ispite bilo bi od značaja da se ova situacija riješi što prije kako ne bismo dalje propuštali prilike odlaska na brod i započinjanja svoje karijere.”, kažu učenici.

Izvor: cdm.me

Podijeli vijest:

Leave a Reply