Skip to main content
search
VijestiSvijet

“Združivanje” brodova bi moglo uštedjeti milione u plaćanjima EU ETS, kaže izvještaj

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Kako standardi EU ETS stupaju na snagu, klasifikaciono društvo Lloyd’s Register (LR) objavilo je izvještaj koji ilustruje neke od načina na koje bi vlasnici brodova mogli pokušati manipulisati sistemom u narednim godinama.

The Loadstar je pokrio podsticaje za izbjegavanje ETS-a: brodarima se povećavaju troškovi za operacije unutar evropskih voda, dok se transhipment objekti u Mediteranu suočavaju sa podrezivanjem od strane konkurenata izvan EU – na primjer, egipatski Port Said i marokanski Tanger Med, koji nisu obuhvaćeni istim pravilima.

Ali novi izvještaj pokazuje da su razlike između transhipment operacija izvan i unutar EU drastične. Izjava iz kontejnerskog terminala Medcenter u italijanskoj luci Gioia Tauro je rekla: “Brodarske kompanije koje izaberu luke Sjeverne Afrike za transhipment usluge ostvariće značajne uštede… ekonomska razlika između operacije preko Gioia Tauro i Port Saida ili Tangera može iznositi oko 700 miliona eura godišnje.”

Alberto Perez, globalni šef komercijalnog tržišta pomorstva u LR-u, rekao je da očekuje da će neki čarteri prestati trgovati u Evropi, “kao rezultat dodatnih troškova i neizvjesnosti”.

Ali LR je takođe naglasio da bi praksa “združivanja” omogućila da relativno mali broj novih dodataka floti ima nesrazmjerno povoljan uticaj, sa regulatorne tačke gledišta, bez potrebe za zamjenom velikog broja neusklađenih plovila njihovim ekvivalentima u brodovima sa niskim emisijama.

Flota od deset kontejnerskih brodova od 19.000 TEU koji koriste vrlo nisko-sumporno gorivo imala bi kumulativne kazne FuelEU od oko 277 miliona eura između 2030. i 2034. godine; ali, združite ih sa jednim brodom na metanol, i taj brod bi generisao dovoljan višak da u potpunosti ublaži deficite, dovodeći do uštede od 277 miliona eura – što, kako LR napominje, “daleko prevazilazi vjerovatni trošak izgradnje kontejnerskog broda na metanol”.

Dodato je: “Opcija združivanja u FuelEU znači da bi kompanije koje ulažu u brod opremljen za nisko-ugljenično gorivo ne samo mogle smanjiti svoju vlastitu izloženost, već bi takođe bile u veoma jakoj pregovaračkoj poziciji kada bi ponudile združivanje sa drugim neusklađenim plovilima.”

Izvor: theloadstar.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply