Skip to main content
search
VijestiSvijet

Zeleni koridori između Švedske i Njemačke

AAA

Izvor fotografije: Port of Hamburg press

Funkcionalan i ekološki prihvatljiv lanac snabdijevanja zahtjeva aktivno učešće svih aktera u prelasku na održivi transport. Kako se takav lanac može uspješno implementirati, demonstrirali su Luka Gothenburg, Stena Line, Luka Kiel i Luka Hamburg kao organizatori, kao i mnoge kompanije na konferenciji pod nazivom “Zeleni transportni koridori – povezivanje Evrope i Skandinavije” u Gothenburg-u. “Industrija pomorskog prevoza trenutno je pod značajnim pritiskom da ubrza proces dekarbonizacije. Međutim, ne može postići ovu transformaciju samostalno. Napori ka dekarbonizaciji moraju ujediniti širu industriju, uključujući luke, pošiljaoce, prevoznike, proizvođače, investitore, dobavljače energije i donosioce političkih odluka. Primjer Stena Line-a, na ruti “Gothenburg-Kiel”, pokazuje šta je već moguće.” kaže Marina Basso Michael, regionalna direktorka za Evropu u Port of Hamburg Marketing.

Već 55 godina, Stena Line i njegovi trajekti čine kičmu švedsko-njemačke trgovine na ruti Kiel-Gothenburg. “Svaka pomorska veza je jaka koliko i saradnja svih strana, zbog čega ulažemo mnogo napora u pronalaženje pravog riješenja za svaki pojedinačni zahtjev – bilo da se radi o pratnji ili nepropratnom teretu, projektom teretu ili intermodalnim rješenjima. Efikasnost i pouzdanost su ključni u svim planovima transporta. Na Kiel-Göteborg, naši klijenti imaju koristi od dnevne frekvencije, što im omogućava da preko noći pošalju svoj teret iz sjeverne Njemačke u zapadnu Švedsku i dalje.” kaže Katrin Verner, komercijalni menadžer za teret u Stena Line-u.

“Kao jedan od najvećih svjetskih operatera trajekata, svjesni smo svoje odgovornosti da održivo transformišemo naše poslovanje, što svakodnevno činimo sa ambicijom i optimizmom. Uvjereni smo da ćemo i dalje moći da nudimo atraktivne usluge u svijetlu predstojećih strožijih propisa, koji su i zahtjevni i neophodni. Računamo na naše partnere i klijente, da će i dalje dijeliti našu viziju povezivanja Evrope za održivu budućnost.” kaže Mikko Juelich, direktor za trgovinu Stena Line-a u Njemačkoj.

Pomorska kompanija dobija veliku podršku od dvije luke Gothenburg i Kiel. Brodovi na liniji već godinama mogu koristiti obalnu struju. U isto vrijeme, luka Gothenburg se koristi za bunkering metanola. “Veoma cijenimo ambiciozne korake koje je Stena Line preduzeo kada je riječ o otvaranju puta za, između ostalog, obalnu struju koja se koristi već dvadeset godina i bunkering ship-to-ship metanolom.” kaže Göran Eriksson, generalni direktor Luke Gothenburg, dodajući: “Njemačka je među najvećim trgovačkim partnerima Švedske i kroz dugoročnu saradnju koja je uspostavljena između Stena Line-a, Luke Kiel, Luke Hamburg i Luke Gothenburg, uspjeli smo da isporučimo konkurentna i održiva logistička rješenja za industriju.”

Dr. Dirk Claus, generalni direktor Luke Kiel, takođe potvrđuje da je bliska i saradnička razmjena osnova njemačko-švedske uspješne priče između Kiela i Gothenburga. “Drago nam je što radimo sa našim skandinavskim partnerima na budućnosti ove posebne transportne i logističke rute kako bismo je učinili još ekološki prihvatljivijom, digitalnom i spremnom za budućnost na svim nivoima.” naglašava Claus. Time je Luka Kiel postala jedan od pionira u obalnoj struji za brodove. Luka sada ima jedan od najobuhvatnijih sistema obalne struje u Evropi, koji može snabdijevati do šest morskih brodova paralelno. Luka ima za cilj da do 2030. godine bude klimatski neutralna.

Izvor: Port of Hamburg press

Podijeli vijest:

Leave a Reply