Skip to main content
search
VijestiSvijet

MSC bi se mogao suočiti s FMC-ovom građanskom kaznom zbog naknade za zagušenje

By 18/04/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: MSC Press

Federalna pomorska komisija nastavlja da kreće agresivno protiv onoga što vidi kao nerazumne optužbe i poslovne prakse glavnih prevoznika.
Tako je u podnesku datiranom prošle nedjelje, Kancelarija za sprovođenje zakona preporučuje da komisija preispita tarife Mediterranean Shipping Company (MSC) za moguću građansku kaznu, vezanu za njeno insistiranje da nastavi da održava “dvosmislenu doplatu” u svojoj „tarifi za zagušenje“.

Nastojanje da se uvede građanska kazna dolaze od, kako se činilo, jednog bezopasnog slučaja zbog naknade za zagušenje u iznosu od 1.000 dolara koju je MSC izdao jednom špediteru. Taj prevoznik je nedavno platio kaznu, ali je Kancelarija za sprovođenje zakona (FMC) utvrdila da prevoznik i dalje ima spornu klauzulu u okviru svoje tarife, koju vidi kao moguće kršenje Zakona o reformi brodarskih brodova okeana iz 2022. godine.

Kompanija SOFi Paper Products (o kojoj je ovdje riječ.prim.red.), podnijela je žalbu FMC-u kada nije bio u stanju da riješi “doplatu za zagušenje” u iznosu od 1.000 dolara, koju je MSC izdao na pošiljku koja je isporučena luci Seattle u julu 2022. Špediter je tvrdio da “MSC niti opravdava optužbu niti objašnjava zašto je optužba primijenjena”. FMC je pregledao podatke za port-nalaz gdje stoji da u to vrijeme često nije bilo brodova koji su čekali i nikada više od dva plovila nisu čekala pristanište.

FMC kaže da vjeruje da broj plovila na sidrištu služi kao “ključni indikator zagušenja… Stoga se tvrdnje MSC-a o ‘zagušenju’ kao opravdanju za doplatu pojavljuju suprotno činjenicama.” Nakon što je FMC izdao “Nalog za pokazivanje uzroka”, MSC je poslao ček na povraćaj troškova u cijelosti na SOFi. Kompanija je unovčila ček 6. marta 2023. godine. Kancelarija za sprovođenje zakona smatra da je ovo pitanje zatvoreno rekavši da ne predlaže dalje olakšanje za podnosioca žalbe.

Međutim, razmatrajući MSC tarife, oni preporučuju da komisija utvrdi da li je optužba bila jasna i gdje bi trebalo da bude izdata građanska kazna. Oni postavljaju mogućnost da su slične doplate možda dale drugim kupcima. “Insistiranje MSC-a na aktivnom održavanju u svojoj tarifi doplata zagušenja je u srcu ovog postupka.”

FMC je nedavno zauzeo agresivan stav protiv niza tarifa i naknada koje istorijski naplaćuju prevoznici i koje su reformski akt posebno ciljali. U okviru svojih napora da sprovede elemente akta, FMC je prošlog mjeseca uputio zahtjev za informacije velikim prevoznicima kako bi potvrdio da su izmijenili politiku pritvora i naknade za ležarinu (D&D).

FMC kontaktira 11 najvećih prekookeanskih brodara koji pozivaju Sjedinjene Države da potvrde da ove brodske linije prilagođavaju svoje D&D prakse nakon što je naredio Evergreenu da “prestane da nameće naplatu dnevnica kada nametanje naplate dnevnica ne služi u svoje podsticajne svrhe, kao nalik na to kada pokvarena oprema ne može da se vrati vikendom ili tokom praznika.”

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply